Till startsidan

Årets kultur- och idrottsstipendiater utsedda

På kultur- och fritidsnämndens möte den 25 augusti utsågs årets mottagare av Mölndals stipendier inom kultur- och idrottsområdet. Idé- och konststipendiet tilldelas i år Mölndalsbaserade artisten Aurelia Kisseih och kulturstipendiet tilldelas Kvarnbyns handpappersbruk. Mölndals ledarstipendium tilldelas Julia Dahlquist i föreningen REAGL Capoeira Mölndal och idrottsstipendierna tilldelas Tilda Andersson samt Antony Andersson i Mölndal Bandy.

Kultur- och fritidsnämnden delar årligen ut ett ledarstipendium, ett idrottsstipendium till en flicka och en pojke, ett kulturstipendium samt ett idé- och konststipendium. Stipendiesumman för ledarstipendiet, idrottstipendiet samt kulturstipendiet uppgår till 10 000 kr. Stipendiesumman för konst- och idéstipendiet uppgår till 50 000 kr.

Mölndals idé- och konststipendium syftar till att stimulera och uppmuntra ett vitalt konst- och kulturliv samt kreativa initiativ i Mölndals stad. Kulturstipendiet har som syfte att uppmärksamma ambitiösa och framgångsrika kulturutövare och/eller kulturinitiativ i Mölndals stad.

Mölndals ledarstipendium syftar till att uppmuntra idrottsledare som utfört betydande och föredömliga insatser för barn och ungdomar, samt att stimulera till fortsatt arbete inom föreningslivet. Idrottsstipendierna syftar till att stimulera och uppmärksamma ambitiösa och framgångsrika idrottsutövare som visar gott kamratskap samt är goda förebilder.

Utdelning på Kulturnatt i Kvarnbyn och Idrottens dag

Idé- och konststipendiet samt kulturstipendiet delas ut på Kulturnatt i Kvarnbyn, fredag 2 september klockan 19.20 på Plåtslagarplatsens scen.

Ledarstipendiet och de båda idrottsstipendierna delas ut på Idrottens dag, söndag 4 september klockan 12.30 på Åby fritidscentrum.

Presentation av årets samtliga stipendiater

Aurelia Kisseih, 2016 års Idé- och konststipendiat

Aurelia Kisseih är dansare, sångerska och rappare uppvuxen och boendes i Mölndal. Frågor om jämställdhet och antirasism löper som en röd tråd genom hennes konstnärskap och återfinns även i hennes projektidé. Aurelia Kisseih vill bjuda in ungdomar i Mölndal till workshops i instrument, rap och dans som avslutas med en gemensam konsert. I en anda av samskapande får unga utforska sina egna konstnärliga uttrycksmöjligheter och samtidigt ges utrymme för reflektion kring mänskliga rättigheter. Aurelia är i början av sin karriär och stipendiet möjliggör en etablering av hennes arbete i och tillsammans med Mölndals stad.

Kvarnbyns Handpappersbruk, 2016 års kulturstipendiat

Kvarnbyns Handpappersbruk är en ideell förening som har verkat i 20 år. På Norra Forsåkersgatan 4 i Mölndal har föreningen verkstad, galleri och butik där papper tillverkas för hand enligt gamla metoder. Växtfibrer blir till både brukspapper och konst. Ett kulturarv hålls levande. Föreningen har en dynamisk verksamhet som rör allt från kursverksamhet, seminarier och upplåtelse av gästateljé till att driva bokbinderi, boktryckeri och utställningsverksamhet. Handpappersbruket arbetar aktivt för att skapa samarbeten både i närmiljön i Mölndals stad, nationellt och internationellt. Verksamheten präglas av stor öppenhet och professionalitet och en mängd utställningar och arrangemang har under åren kommit mölndalsborna till del.

Julia Dahlquist, 2016 års ledarstipendiat

Med stort engagemang och pedagogiskt ledarskap har Julia varit med och grundat REAGL Capoeira i Mölndal. Julia leder och tränar flera grupper i denna brasilianska kampsport, som kombinerar smidighet och styrka med sång och musik. Såväl barn som ungdomar och vuxna, nybörjare och erfarna av olika kön och nationaliteter deltar. Förutom de fysiska träningspassen håller Julia även i sång och instrumentlektioner. Julia har en unik förmåga och får alla att trivas och utvecklas. Hon är en god förebild för idrottsledare i Mölndals stad.

Tilda Andersson, 2016 års idrottsstipendiat, flickor

Tilda älskar idrott och är redan en profil i Mölndal Bandys A-lag. Med skicklighet kombinerat med kämpaglöd och envishet kan hon på egen hand lyfta ett helt lag. Hennes talang har tagit henne till yppersta eliten. Hon var bland annat med och tog VM-guld med F-17 landslaget i februari 2015. Det lär också komma mer från denna målmedvetna begåvning då ungdomslandslaget hägrar. Hon läser på elitidrottsgymnasiet Katrinelund för att utvecklas. Tilda är en god förebild, inte bara för tjejer i Mölndal bandy, utan även för alla unga idrottare i Mölndals stad.

Antony Andersson, 2016 års idrottsstipendiat, pojkar

Med härlig kämpainställning har Antony förkovrat sig till en duktig bandyspelare. Han är, trots sin ungdom, en etablerad spelare i Mölndal Bandys A-lag sedan två år tillbaka. För att utvecklas som bandyspelare går Antony på Katrinelunds elitidrottsgymnasium med bandy som specialämne. Antony är också en sällsynt social begåvning. Han planerar sitt deltagande i olika aktiviteter själv och tar många gånger ett större ansvar för sitt idrottande än jämnåriga. Antony hoppar även in som domare när det behövs. Med sin mångsidighet är Antony en god representant för unga idrottare.

Senast uppdaterad 2016-08-26 15.59  

Kontakt

Kontaktperson kulturstipendier:

Mölndals stad | Göteborgsvägen 11-17 | 431 82 Mölndal  | 031-315 10 00 | stad@molndal.se. Mölndals stad på Facebooklänk till annan webbplats