Till startsidan

En hyllning till tanten

Den 18-23 april hyllar vi tanten i Mölndal. Det blir en tantvecka med aktiviteter som utforskar och utgår från epitetet tant.

Vem är tant? Tanten med hatt som handarbetar och bjuder på hallongrottor finns hon idag? Är dagens tant en livsnjutande kvinna i jeans som joggar och åker på solresor? Eller är det kanske 28-åringen som bakar surdegsbröd och besöker stickcafé som är mest tant?

Den 18-23 april sätter vi fokus på tanten i Mölndal. Det blir en tantvecka som fylls av konst, teater, berättelser och skapande. Vi hoppas att få dela starka berättelser med hög igenkänning och att få hylla tanten som oavsett kön, ålder eller attribut inte skäms för sin åsikt och står lugn i att alla inte älskar en.

– Det är väldigt personligt vad vi fyller ordet tant med. Och nu när det blivit trendigt att göra tantiga saker, vem är då tanten? Det ska bli intressant att se olika perspektiv och olika bilder av tanten, säger Emelie Segergren på Träffpunkten Café Möllan som håller ihop programmet för tantveckan.

Detta händer under tantveckan

Tantveckan bjuder på flera evenemang med tantfokus. Läs mer om varje evenemang i vårt evenemangskalendarium.

- Mölndals Stadsmuseum bjuder in till en utställning på temat tant, med verk från samlingarna, som öppnar för tankar kring vad som gör en tant och varför vi behöver henne.

- Tantteatern sätter upp "Alice och Gertrude – En kärlekshistoria". Föreställningen handlar om den normbrytande kärlekshistorien mellan Gertrude Stein och Alice B Toklas i 1900-talets början och är en hyllning till kärleken och till det egna sättet att leva.

- Kållereds hembygdsförening och Studieförbundet vuxenskolan presenterar den hållbara tanten genom nostalgiska berättelser om kvinnor från Kållered.

- Biblioteken kommer att ha tanthörnor där nostalgin kan få flöda och man kan skriva några rader om sina egna tantupplevelser.

- På Mölndals stadsmuseum får man möjlighet att skapa som en tant där de bjuder in till skapande med nål och tråd med inspiration från alla kreativa tanter omkring oss.

Tantveckan arrangeras av vård- och omsorgsförvaltningen, Stadsbiblioteket, Mölndals Stadsmuseum och Studieförbundet Vuxenskolan.

Senast uppdaterad 2016-05-24 16.57  

Kontakt

Träffpunkten Café Möllan
Kulturhuset Möllan
Göteborgsvägen 19-21
031-315 20 50

Öppettider
må - fr 10.00-15.00Mölndals stad | Göteborgsvägen 11-17 | 431 82 Mölndal  | 031-315 10 00 | stad@molndal.se. Mölndals stad på Facebooklänk till annan webbplats