Till startsidan

Ingela gör hembesök på cykel - även på vintern

Vintercyklist

Ingela Skarin Håkansson arbetar som diakon i Lindome och driver även Lindome Second Hand tillsammans med engagerade volontärer. Om sommaren har man kunnat se henne cyklandes till och från hembesök inom sin tjänst. Tack vare deltagandet i Mölndals stads projekt Vintercyklisten cyklar hon nu även i snö och minusgrader. Hon anser det vara en förmån att få röra på sig i jobbet, det gäller bara att utrusta sig rätt.

Ingela sökte till Vintercyklisten då hon hade börjat fundera på alla kallstarter med bilen hon fick göra på vintern då hon åkte mellan kyrkan, församlingshemmet och hembesök, ibland många gånger på en dag. Hon har länge velat leva miljömedvetet och då Vintercyklisterna fick dubbdäck, reflexväst och belysning för säkrare vintercykling tog hon chansen att ställa bilen hela året.

- Cykeln är mitt bästa transportmedel! Det finns många vinster, säger Ingela som gärna uppmuntrar sina kollegor att gå och cykla mer. Många resor vi gör är bara ett par kilometer och det tar ju ingen tid alls på cykeln. Visst är det lite kämpigare på vintern, men dubbdäcken ger bra grepp.

För Ingela som jobbar som diakon inom Svenska kyrkan är det också viktigt att kunna bearbeta tuffa samtal och få tid till reflektion mellan mötena. Det kan hon göra från cykelsadeln och den friska luften hjälper till. Tidigare hade Ingela en gräns på 3 kilometer, över den sträckan tog hon bilen. Nu ser hon inga problem med att cykla till Greggered från Lindome, en resa på ungefär en mil.

Dubbdäck och rätt klädsel viktigt

Får Ingela tipsa andra som vill testa vintercykling, slår hon ett slag för dubbdäcken.

- Bra vinterdäck är A och O! Det är också viktigt att man syns och har reflexer. Man ska helst inte klä sig för varmt, eftersom man blir varm när man börjar cykla. Då märker man också hur skönt det är att få röra på sig. Jag kommer definitivt fortsätta cykla på vintern!

Vintercyklisten är ett projekt som drivs av Mölndals stad i samarbete med Hållbart resande väst. Varje år utses ett antal vinterbilister som cyklar minst 3 dagar i veckan i 3 månader. Till sin hjälp får de bland annat dubbdäck, cykellysen, reflexväst och råd om säker cykling.

Senast uppdaterad 2016-07-05 10.29  

Kontakt

Relaterad information

Mölndals stad | Göteborgsvägen 11-17 | 431 82 Mölndal  | 031-315 10 00 | stad@molndal.se. Mölndals stad på Facebooklänk till annan webbplats