Till startsidan

Integration på Torrekullagården

Torrekullagården är en plats att bli varm i hjärtat av. Gården har utvecklats till att bli en välbesökt mötesplats och drivs både som ett asylboende och som en av arbetsmarknadsenhetens praktiska verksamheter. Våffelcafé, loppis, musikcafé under sommaren samt försäljning av gårdens säsongsproducerade varor drar en strid ström av besökare.

En dag i oktober besökte vi Torrekullagården för att träffa några kvinnor från Afghanistan som arbetstränar där, samtidigt som de lär sig svenska genom projektet Språk i arbete.

Anis, Amina, Kubra och Fatima arbetar i caféet och tillverkar produkter som kransar och blomgrupper efter säsong som de sedan säljer vid entrén. Några gräddar våfflor till daglediga småbarnsföräldrar medan andra säljer grönsaker som odlats på gården.
På så sätt uppstår ett naturligt möte mellan nya och gamla Mölndalsbor medan kvinnorna lär sig svenska ord för ord.

Meningsfull arbetsträning

Projektet Språk i arbete förefaller vara framgångsrikt. Att göra något konkret och samtidigt lära sig språket verkar öka både motivationen och självkänslan.

- Det bästa är att vi lär oss svenska samtidigt som vi jobbar praktiskt. Då lär man sig bäst. Det är bra att det finns ett språkstöd på plats. Det ger trygghet, säger Anis.

Anis som är från Afghanistan har varit i Sverige i 2 år och 5 månader. Idag gräddar hon våfflor, igår gjorde hon kärleksmums. Hon tycker om att laga mat och baka och berättar att hon gärna vill få ett jobb på ett café. Att mamma snart får ett jobb ”på den öppna arbetsmarknaden” är något som hennes barn som också bor i Sverige, starkt uppmuntrar och driver på.

Asylboende och mötesplats

Torrekullagården är även ett asylboende för i nuläget 19 killar och tjejer. Här vill man ge trygghet och en meningsfull tillvaro för ungdomar som har med sig svåra upplevelser från hemland och flykt samtidigt som de väntar på beslut om asyl. Då är det bra att kunna erbjuda en lugn men ändå stimulerande plats att vara på, där saker och ting händer och människor rör sig.

– Här ser vi dagbarnvårdare med sina barngrupper, pensionärer och nyanlända som samtalar och fikar tillsammans, säger David Nilsson från social- och arbetsmarknadsförvaltningen. Med den fina naturen runt omkring är Torrekulla ett uppskattat utflyktsmål för många människor.

De olika verksamheterna på Torrekullagården berikar och drar nytta av varandra. Detta samtidigt som besökare får möjlighet att fika gott eller loppisfynda i en vacker miljö.

Slutligen så frågar jag Anis om hon trivs i Sverige?
- Ja, jag trivs! Jag känner mig fri och trygg. Sverige är ett demokratiskt land och man kan gå i skola här. Vintern är inte heller så farlig. Det viktigaste är tryggheten! 

Om Torrekullagården

Torrekullagården i Kållered är en av arbetsmarknadsenhetens praktiska verksamheter. Här finns möjlighet att arbetsträna eller arbetspröva inom trädgård, bygg- och underhåll, loppis, kök/café eller lokalvård. Sedan hösten 2015 pågår även projektet Språk i arbete, SIA, med bland annat kvinnor från Afghanistan. Projektet är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Mölndals Stad och Vuxenutbildningen i Mölndal. Syftet är att främja språk- och personlig utveckling för att deltagarna snabbare ska etablera sig i det svenska samhället.

Senast uppdaterad 2016-11-18 07.58  

Kontakt

Torrekullagården
Nyhagenvägen 10
031-795 33 40

Mölndals stad | Göteborgsvägen 11-17 | 431 82 Mölndal  | 031-315 10 00 | stad@molndal.se. Mölndals stad på Facebooklänk till annan webbplats