Till startsidan

Så undviker du frusna ledningar

Långvarig kyla innebär risk för att vattenledningar fryser sönder. Här får du tips på hur du kan undvika problemet.

När vatten fryser ökar dess volym med cirka 10-20 procent. Det räcker för att trycket ska bli för stort och röret sprängas sönder. Vill det sig illa kan det röra sig om många liter vatten som kan rinna ut i golv och väggar.

Se till att mätare och ledningar är väl skyddade mot köld. Vid akut frysrisk kan du låta en kran tillfälligt stå något öppen så att inte vattnet står stilla i ledningen.

Minskat tryck kan vara ispropp

Om trycket i vattenledningen minskar märkbart kan det vara ett tecken på att en ispropp håller på att bildas. Kan den då lokaliseras och tinas upp innan röret sprängs, slipper du mycket besvär och stora kostnader. Du kan till exempel använda en kupévärmare för att tina upp en frusen vattenledning. Var särskilt observant den första kalla vintern efter en nybyggnad, renovering eller reparation.

Har du inget vatten?

Hör med dina grannar om fler är utan vatten. Om det är flera som är utan kan det vara en större läcka ute i gatan. Kontakta då snarast teknisk kundservice.
Är det bara din fastighet som är utan vatten så har förmodligen vattenmätaren eller någon ledning frusit i fastigheten.

Senast uppdaterad 2016-01-16 16.00  

Kontakt

Relaterad information

Mölndals stad | Göteborgsvägen 11-17 | 431 82 Mölndal  | 031-315 10 00 | stad@molndal.se. Mölndals stad på Facebooklänk till annan webbplats