Till startsidan

Värdeskapande integrationsprojekt

Mikael Ström, projektledare på Swerea IVF startade ett projekt i november 2015 som heter ”de nya jobben”. Det är inledningen på ett integrationsprojekt med syfte att länka svenska industriföretag med nyanlända akademiker med asyl, främst ingenjörer.

Mikael hörde om Arbetsförmedlingens etableringsupppdrag, kontaktade dem och skickades runt till olika personer. Till slut fick han kontakt med Elham Keshtgar i Mölndal. Då gick det fort. Mikael fick träffa sex ingenjörer från Syrien, Iran, Eritrea och Somalia.

Tre företag kopplades till projektet, de ställde upp med arbetstid och material. Vinnova stod för finansieringen. Tre personer från Swerea gick in i workshopen som hölls i maj, däribland Mikael som projektledare.

Företaget Hiab, en ledande leverantör av vägburna lasthanteringslösningar, deltog tillsammans med ingenjörerna. Deras utmaning till workshopens deltagare var att hitta krankoncept och koppla nya tillbehör till kranen. Värdet av mötena är nya idéer från personer med kunskap, uppslag till nya produkter och kunskap om kreativa metoder för utveckling och innovation. De nya får öva jobbsvenska och det uppstår flera kontaktytor. I förlängningen skapas nya jobb.

Nu vill Swerea IVF utveckla samarbetet vidare mellan industriföretag och kunniga ingenjörer från andra länder som är bosatta i Sverige. Återkoppling från företagen som deltar är viktig, och utvärderingar görs. Har metoderna och de nya idéerna gjort skillnad? Framåt vill man göra ca 20-30 workshops per år.

Språket under workshopen var svenska, engelska och arabiska. Det gick bra, men man vill utveckla den visuella kommunikationen mer för ökad förståelse.

En av de nya ingenjörerna sa att det här är det bästa jag har gjort sedan jag kom till Sverige. Hon hade med sig sin sju månader unga dotter under dagen. En blivande ingenjör?

Klicka på länken för mer information om projektet http://www.swerea.se/fou-projekt/nationella-projektlänk till annan webbplats 

Sök sedan i listan och klicka på länkrubriken ”De nya jobben”.

Senast uppdaterad 2016-08-19 15.42  

Kontakt

Näringslivs- och utvecklingsenheten
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 13 12
031-315 10 09   fax
stad@molndal.se

Relaterad information

Mölndals stad | Göteborgsvägen 11-17 | 431 82 Mölndal  | 031-315 10 00 | stad@molndal.se. Mölndals stad på Facebooklänk till annan webbplats