Matavfall
Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Matavfall ska sorteras ut och blir då biogas och gödsel.
Detta är matavfall
Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Både råa och tillagade rester, samt skal av:
- Kött, ost, fisk, skaldjur, ägg
- Pasta, ris och gryn
- Grönsaker
- Frukt
- Bröd, kakor
- Te (även påste)
- Kaffefilter och kaffesump
- Matfett
- Sylt och såser
Rinnande matavfall, som matfett och frityrolja, ska du sortera ut i flaskor och lämnar helt gratis på en återvinningscentral.
Övrigt rinnande matavfall, tillexempel soppor som inte kan sparas häller du ut i vasken och samlar upp eventuell fasta bitar och slänger i bruna påsen.
Slut på matavfallspåsar?
Du som har egna flerfackskärl kan klämma fast en tom matavfallspåse i locket på kärl 1 på tömningsdagen. Du får en ny bunt vanligtvis med en gång. Skulle det inte bli så ber vi dig kontakta oss via kontaktcenter.
- Du som bor i lägenhet får påsar av din fastighetsägare (hyresvärd eller bostadsrättsförening), oftast finns det i miljörummet.
- Du som är hyresvärd eller styrelse för en brf: Om ni behöver mer påsar hör av er till oss, oftast fyller vår personal på när de tömmer kärlen.
Det händer med matavfallet
Matavfallet vi samlar in transporteras till en rötningsanläggning och används för att framställa biogas. Efter biogasprocessen bildas en restprodukt som kallas rötrest. Den fungerar som ett utmärkt gödselmedel och ersätter handelsgödsel.
Endast papperspåsar är tillåtna i matavfallet
Tänk på att vi inte tillåter andra påsar än de bruna papperspåsarna som ingår i ditt abonnemang.
Inte heller de nedbrytbara och komposterbara påsarna som finns i matbutiker, så kallade bioplastpåsar. Dessa innehåller upp till 50 procent fossila plaster och bryts inte ner i biogasanläggningen.
Tips för matavfallet
Vi har samlat några tips på bra hantering av ditt matavfall. Ju mer mat du faktiskt äter upp istället för att slänga desto mindre matavfall får du.
Tips för matavfallet på sommaren
Tips för matavfallet under sommaren
Hantering inomhus
- Torrare matavfall ger mindre lukt. Låt vätskan rinna av i vasken innan du lägger avfallet i påsen.
- Lägg med fördel lite hushållspapper i botten av påsen.
- Skölj av skaldjursrester med vatten, låt rinna av innan du lägger resterna i påsen. Du kan även frysa in skalen fram till tömningsdagen och sedan lägga dem i kärlet.
Påsen för matavfall
- Fyll inte påsen över den streckade linjen.
- Byt påse minst var tredje dag – även när den inte är full.
- Rulla alltid ihop påsen så att den är stängd. Matavfall som ligger löst i sopkärlet ökar risken för lukt och insekter.
- Diska den bruna korgen om den är smutsig.
- Använd endast de bruna påsarna när du sorterar matavfallet hemma. Plastpåsar är inte tillåtna, inte heller biologiskt nedbrytbara plastpåsar. Lägg inte en plastpåse runt den bruna påsen. Det stör rötningsprocessen och vi vill dessutom inte sprida plastrester på åkrar runt om i Sverige.
För kärlet
- Om det finns möjlighet bör kärlet stå i skuggan. Glöm inte att ställa fram det inför hämtningen.
- Tvätta kärlet före och efter sommaren samt vid behov. Om du har problem med larver och flugor - spola ur efter varje tömning. Som villaägare är det ditt ansvar.
- Lägg lite ättika på kärlets kant och botten. Detta motverkar flugor och andra insekter.
Tips för matavfallet på vintern
Inomhus i ditt kök
- Blöta påsar fryser fast! Låt matresterna rinna av i vasken innan du lägger dem i påsen.
- Lägg lite hushållspapper i botten av påsen för att kapsla in den vätska som ändå uppstår. Skulle påsen ändå bli blöt, stoppa den i en annan brun påse. Men aldrig i en plastpåse!
- Fyll inte påsen över den streckade linjen. En överfull påse är svår att rulla ihop ordentligt. Resultatet blir oftast att matrester ramlar ur påsen och i kärlet och fryser fast vid sträng kyla.
- Stäng matavfallspåsen väl.
- Byt matavfallspåse ofta så minskar du risken för fastfrysning.
Ditt kärl
- Lägg inte tidning i botten av kärlet under vintern. Det ökar fastfrysningen av matavfallspåsar.
- Lägg ner den bruna påsen i kärlet med botten uppåt.
- Pressa inte ner matavfallspåsarna i facket.
- Överfyll inte ditt kärl och stäng kärlets stora lock ordentligt varje gång så inget vatten tränger in i kärlet.
- Om det är kallt och det är risk för fastfrysning i kärlet, rör loss påsarna inför tömning. Det är ditt ansvar, enligt arbetsmiljöregler får inte renhållningsarbetarna göra det.
- Se till att det är snö- och halkfritt framför dina kärl och på vägen mellan kärlen och där sopbilen normalt stannar.
Du får inte lämna matavfall på en återvinningscentral eller på obemannade återvinningsstationer.
Relaterad information
Kontakt
Mölndals stad
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00
kontakt@molndal.se
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.