Matavfall

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Matavfall ska sorteras ut och blir då biogas och gödsel.

Flexibel kvinna sorterar matavfall. Matavfallskampanj 2023

Vad är matavfall

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Både råa och tillagade rester, samt skal av:

  • Kött, ost, fisk, skaldjur och ägg
  • Pasta, ris och gryn
  • Grönsaker och frukt
  • Bröd och kakor
  • Te, tepåsar, kaffesump och kaffefilter
  • Sylt och såser
  • Matfett som har stelnat eller torkats upp med hushållspapper

Rinnande matavfall

Rinnande matavfall, som matfett och frityrolja, ska du sortera ut i flaskor och lämnar helt gratis på en återvinningscentral.

Matfett ska du inte spola ner i avloppet.

Övrigt rinnande matavfall, till exempel soppor som inte kan sparas häller du ut i vasken, samla då upp fasta bitar och släng i matavfallspåsen.

Företag som har mycket rinnande fett ska ha fettavskiljare och få hämtat av en särskild tjänst.

Fettavskiljare.

Bara papperspåsar får användas

Det är bara den bruna matavfallspåsen som får användas.

Inga andra påsar ska användas, inte heller de nedbrytbara och komposterbara påsarna som finns i matbutiker, så kallade bioplastpåsar. Dessa innehåller upp till 50 procent fossila plaster och bryts inte ner i biogasanläggningen.

Använd inte påsarna till annat avfall än matavfall.

När dina matavfallspåsar är slut

Villaägare

Du som har egna flerfackskärl kan klämma fast en tom matavfallspåse i locket på kärl 1 på tömningsdagen. Du får en ny bunt vanligtvis med en gång. Skulle det inte bli så ber vi dig kontakta oss via kontaktcenter.

Du har rätt att få 4 buntar med påsar per år, vilket motsvarar 320 påsar.

Flerfamiljshus

Du som bor i lägenhet får påsar av din fastighetsägare (hyresvärd eller bostadsrättsförening), oftast finns det i miljörummet.

Du som är hyresvärd eller styrelse för en bostadsrättsförening: hör av er till oss om fler påsar så kan vår personal fylla på när de tömmer kärlen.

Det händer med matavfallet

Matavfallet vi samlar in transporteras till en rötningsanläggning och används för att framställa biogas. Efter biogasprocessen bildas en restprodukt som kallas rötrest. Den fungerar som ett utmärkt gödselmedel och ersätter handelsgödsel.

Smarta tips!

Vi har samlat några tips på bra hantering av ditt matavfall. Ju mer mat du faktiskt äter upp istället för att slänga desto mindre matavfall får du.

När du sorterar inomhus

  • Torrare matavfall ger mindre lukt. Låt vätskan rinna av i vasken innan du lägger avfallet i påsen.
  • Lägg med fördel lite hushållspapper i botten av påsen.
  • Skölj av skaldjursrester med vatten, låt rinna av innan du lägger resterna i påsen. Du kan även frysa in skalen fram till tömningsdagen och sedan lägga dem i kärlet.

Håll påsen hel och torr

  • Fyll inte påsen över den streckade linjen.
  • Byt påse minst var tredje dag – även när den inte är full.
  • Rulla alltid ihop påsen så att den är stängd. Matavfall som ligger löst i sopkärlet ökar risken för lukt och insekter.
  • Diska den bruna korgen om den är smutsig.
  • Använd endast de bruna påsarna när du sorterar matavfallet hemma. Plastpåsar är inte tillåtna, inte heller biologiskt nedbrytbara plastpåsar. Lägg inte en plastpåse runt den bruna påsen. Det stör rötningsprocessen och vi vill dessutom inte sprida plastrester på åkrar runt om i Sverige.

Kärlet utomhus

  • Om det finns möjlighet bör kärlet stå i skuggan. Glöm inte att ställa fram det inför hämtningen.
  • Tvätta kärlet före och efter sommaren samt vid behov. Om du har problem med larver och flugor - spola ur efter varje tömning. Som villaägare är det ditt ansvar.
  • Lägg lite ättika på kärlets kant och botten. Detta motverkar flugor och andra insekter.

När du sorterar inomhus

  • Blöta påsar fryser fast! Låt matresterna rinna av i vasken innan du lägger dem i påsen.
  • Lägg lite hushållspapper i botten av påsen för att kapsla in den vätska som ändå uppstår. Skulle påsen ändå bli blöt, stoppa den i en annan brun påse. Men aldrig i en plastpåse!
  • Fyll inte påsen över den streckade linjen. En överfull påse är svår att rulla ihop ordentligt. Resultatet blir oftast att matrester ramlar ur påsen och i kärlet och fryser fast vid sträng kyla.
  • Stäng matavfallspåsen väl.
  • Byt matavfallspåse ofta så minskar du risken för fastfrysning.

Kärlet utomhus

  • Lägg inte tidning i botten av kärlet under vintern. Det ökar fastfrysningen av matavfallspåsar.
  • Lägg ner den bruna påsen i kärlet med botten uppåt.
  • Pressa inte ner matavfallspåsarna i facket.
  • Överfyll inte ditt kärl och stäng kärlets stora lock ordentligt varje gång så inget vatten tränger in i kärlet.
  • Om det är kallt och det är risk för fastfrysning i kärlet, rör loss påsarna inför tömning. Det är ditt ansvar, enligt arbetsmiljöregler får inte renhållningsarbetarna göra det.
  • Se till att det är snö- och halkfritt framför dina kärl och på vägen mellan kärlen och där sopbilen normalt stannar.

Du får inte lämna matavfall på en återvinningscentral eller på obemannade återvinningsstationer.

Relaterad information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad