Mat – i nöd och lust

8 februari - 28 november
Plats: Mölndals stadsmuseum Visa karta

Årets utställning på Mölndals stadsmuseum handlar om det aptitretande ämnet mat. Här kommer du att möta temat i både historiska nedslag och i en aktuell nutid, med mycket igenkänning och en hel del ögonöppnande fakta.

Mat är något vi alla har ett förhållande till, oavsett ålder eller ursprung. Att äta är ett grundläggande behov, något vi gör genom hela livet. Men våra matvanor har förändrats i grunden på bara några generationer. Hur hamnade vi där vi är idag? Vad är det som styr vad vi äter och vad vi tycker om?

Utställningen ”Mat – i nöd och lust” är som ett smörgåsbord av mathistoria, minnen, berättelser, prylar och förpackningar. Stig in i skafferiet, bläddra i en kokbok, ta en fikabild i fotoautomaten eller slå dig ner för att lyssna till en matig saga.

I utställningen finns mycket att upptäcka och utforska för både små och stora!

Utforska online

I artikeln Mat – i nöd och lust på Digitalt museum har vi samlat allt digitalt material kopplat till utställningen. Här kan du fördjupa dig i matiga Mölndalsbilder, lyssna till ett mathistoriskt föredrag med historiker Lars Gahrn och följa med på digitala visningar av utställningen.

En del av vårt immateriella kulturarv

En av anledningarna till att vi i år har just mat som tema är ett samarbete inom kring vårt immateriella kulturarv kopplat till mat och måltider.

Kulturarvsakademin är en del av Göteborgs Universitet och ett samarbetsprojekt mellan universitetet, Västra Götalandsregionen samt olika kultur- och minnesinstitutioner. Mölndals stadsmuseum är ett av flera medverkande museer.

Ett annat relaterat projekt som du också kan ta del av på plats i utställningen är Matkult.se – en kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige, framtagen av Institutet för språk och folkminnen.

Läs mer

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se

Ordinarie öppettider:
tisdag – söndag, 12.00–16.00
torsdag, 12.00–19.00
öppettider vid storhelger

Dela på:

Senast uppdaterad