Att välja program

Att välja vilket program du ska läsa på gymnasiet kan vara svårt. Ett sätt att göra det lite lättare är att bryta ner den stora frågan till flera små frågor. Till exempel:

  • Vad vill du jobba med i framtiden?
  • Vad är du intresserad av?
  • Vad är du bra på?

Om du vill hålla många dörrar öppna kan du söka till Ekonomiprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet. Speciellt om du intresserar dig för affärer, marknadsföring, juridik, beteendevetenskap eller samhällsfrågor.

Om du tvekar mellan Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet så ska du veta att båda programmen ger dig samma behörighet till universitet och högskola. Därför handlar det främst om vad du tycker är mest intressant.

Det är viktigt att läsa på och ta reda på så mycket som möjligt om olika program och skolor. Många gymnasieskolor erbjuder öppet hus eller enskilda möten där du kan komma på besök. Då kan du ställa frågor och få en bättre känsla för var du skulle trivas.

På mässan Gymnasiedagarna kan du träffa Andénska gymnasiet och alla andra gymnasier i regionen. Fundera på vad du undrar över och ställ frågor! Du kan också besöka oss på öppet hus.

Här kan du ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare som hjälper till och guidar dig vidare.

Publicerad: 2024-05-23 09.17
Senast uppdaterad: 2024-05-21 11.19
Dela sida: