Såhär går det till att söka till gymnasiet

Börjar det bli dags att söka till gymnasiet? Vad kul! Här går vi igenom hur det går till och tar upp några saker som kan vara bra att tänka på.

De flesta börjar med att undersöka vilka gymnasieskolor och program det finns. Det kan du göra genom att titta på de olika skolornas webbsidor och broschyrer men också på mässan Gymnasiedagarna och när skolorna har öppet hus. Du kan också få information från studie- och yrkesvägledaren på din grundskola.

I Göteborgsregionens 13 kommuner söker alla elever fritt bland skolorna genom ett gemensamt ansökningssystem. Antagning sker baserat på ditt meritvärde från grundskolan.

Själva ansökan sker i www.indra2.se. Innan det är dags att ansöka kommer du att få inloggningsuppgifter hemskickat till dig med posten.

När du väljer skola och program är det bra att ha med flera olika alternativ för att öka dina chanser att bli antagen. Ta med ett brett urval av möjligheter för att vara säker på att du har olika skolor eller program att välja mellan. Var noga med att rangordna dina val efter det du vill mest.

Det preliminära antagningsbeskedet är baserat på de betyg du fick på höstterminen i nian. Det ger en fingervisning om hur det kommer att gå, men tänk på att det är slutbetygen som räknas i slutantagningen.

När du får ditt slutantagningsbesked så finns där uppgift om när och var uppropet sker. Glöm inte att svara på slutantagningsbesked!

Några viktiga datum (Vi återkommer när datumen är satta):

  • Ansökan öppnar
  • Preliminärt antagningsbesked
  • Slutantagning
  • Sista svarsdatum för slutantagningsbeskedet
  • Reservantagning
  • Upprop!

Om någonting krånglar ska du i första hand vända dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola men du kan också vända dig till:

Gymnasieantagningen
031-335 51 30, telefontid: mån-fre kl. 9.00-10.00
gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Publicerad: 2024-05-23 09.20
Senast uppdaterad: 2024-05-23 10.22
Dela sida: