Tala inför andra

På Andénska gymnasiet tränar vi på att förbereda presentationer, jobba med presentationsteknik, röst, kroppsspråk och mycket mer. Vi tränar också på att vara en positiv och nyfiken publik till den som talar.

I arbetslivet är det vanligt att du behöver informera dina kollegor, delta i möten, presentera en produkt eller argumentera för dina idéer. Alla behöver träna sig på hur man lägger upp en presentation och övertygar andra.

Tycker du att det är jobbigt att tala inför andra?

Du är inte ensam! Fler än man tror tycker att det är jobbigt att tala inför en grupp. Nästan en femtedel av alla gymnasieelever har någon gång stannat hemma från skolan för att slippa en presentation. Faktum är att det är en av de vanligaste fobierna. Hjärtrusning, handsvett och muntorrhet är helt normala reaktioner på den stress det kan innebära.

Så vågar du prata inför publik

Om du känner så kan det i värsta fall begränsa dina valmöjligheter i arbetslivet. Men det går att göra någonting åt det! Därför erbjuder vi på Andénska gymnasiet en frivillig kurs, utan betygskrav, där vi i en trygg miljö tränar på att tala inför en grupp.

I kursen deltar du i små grupper med andra som känner likadant. Tillsammans kan ni steg för steg bli bättre på att presentera för publik. Vi lär dig en rad strategier som gör att du kan komma över din talängslan. Det kan till exempel handla om tekniker, som att avslappnings- och rösttekniker. Det kan också handla om hur man bäst förbereder eller vilka övningar man kan göra för att bli mer självsäker.

Att övervinna rädslor är en process som kräver tid och övning. Genom att ta första steget och börja arbeta med dina utmaningar kan du gradvis bli mer trygg i dig själv och framför en publik.

Publicerad: 2024-05-23 09.36
Senast uppdaterad: 2024-05-21 13.05
Dela sida: