Utbildningen för dig som vill leda projekt och team

Vi har pratat med Madeleine Andrén som är lärare på YH-utbildningen IT-projektledare, om vad hon tänker om IT-branschen och vad man lär sig på utbildningen. Hon kom i kontakt med IT redan 1984 och har sedan dess arbetat med IT på många olika sätt, bland annat genom att hon drivit eget företag med kunder från IT-branschen i nitton år.

Lär dig bli strukturerad på utbildningen

Madeleine berättar att som IT-projektledare är det viktigt att ha struktur, något de studerande får i projektmetodikkursen, då ska man kunna leda ett projekt från början till slut. Madeleine förklarar att så som hon ser på saken så behöver en IT-projektledare ha affärsmässighet och förmåga att kommunicera och ha relationer med andra människor.

Det som lockar mest med att få undervisa igen är att
få bidra till utvecklingen hos en grupp blivande IT-projektledare
och ge dem de bästa förutsättningarna att trivas i yrket.

Utöver det behöver man även lite koll på ekonomi, inte likt en revisor, men man behöver förstå en projektbudget och kunna följa upp den berättar Madeleine. Madeleine säger att det som lockar mest med att få undervisa igen är att få bidra till utvecklingen hos en grupp blivande IT-projektledare och ge dem de bästa förutsättningarna att trivas i yrket.

Den stora grejen är inte att du ska bli IT-expert,
den stora grejen är att du ska bli expert på att
leda projekt inom IT.

En positiv egenskap att ha som IT-projektledare är att man tycker det är intressant att se hur människor fungerar i olika gruppkonstellationer. Vad händer när de är stressade och hur agerar dem i pressade situationer? Anledningen att det är viktigt är för att det ofta är något man får vara med om när man arbetar i projekt med olika medarbetare. Madeleine tillägger att den stora grejen är inte att du ska bli IT-expert, den stora grejen är att du ska bli expert på att leda projekt inom IT.

Behovet av IT-projektledare är stort

På de företag som arbetar med införande av system och infrastruktur ser Madeleine ett enormt behov av IT-projektledare, på företag som arbetar med utvecklingsprojekt är behovet något mindre fast det finns ändå där.

Ett spännande första uppdrag som IT-projektledare skulle kunna vara att jobba med att byta ut ett företags IT-miljö. Kanske behöver företaget uppgradera sin hårdvara (teknisk utrustning) eller så är det är mjukvaran (system och program) som behöver uppdateras. En riktig utmaning blir det ju om företaget är i läget att de behöver uppdatera både hårdvaran och mjukvaran.

Som nyexaminerad är det inte så vanligt att man i sin första roll som IT-projektledare har huvudansvaret för ett så pass stort projekt. Man går oftast in en position på företaget där man jobbar som projektledare för ett delprojekt. När man gjort några olika delprojekt och samlat in massor av kunskap och erfarenhet så kan man ju såklart avancera sig inom tjänsten.

En annan yrkesroll som yrkeshögskoleutbildningen IT-projektledare kan leda till är produktägare, berättar Madeleine. Produktägare är en titel som finns inom den agila projektmetoden Scrum och som är vanligt inom IT-branschen. I ett Scrum-team finns oftast både en Scrum master, som arbetar nära utvecklingsteamet (kallas ibland produktionsledare) och en produktägare som ligger väldigt nära IT-projektledarens roll, med ansvar för bland annat kundrelation och ekonomi.

En väldigt bred utbildning som ger dig en bra
grund att stå på inför inträdet i IT-branschen.

Varför ska du söka dig till IT-branschen?

På Campus Mölndals YH-utbildning IT-projektledare får du utbildning och träning inom ledarskap, metodik, kommunikation, engelska. Du får också en grundläggande teknisk förståelse för många av de teknologier och begrepp som är vanligt förekommande inom IT-branschen. Med andra ord är det en väldigt bred utbildning som ger dig en bra grund att stå på inför din kommande arbetsroll som IT-projektledare inom IT-branschen.

Madeleine lyfter slutligen fram det hon ser som styrkan i själva utbildningsformen yrkeshögskola. När du läser en yrkeshögskoleutbildning får du genom teoretiska moment i skolan en baskunskap för att sedan få möjligheten att pröva det praktiskt på ett företag under kursen Lärande i arbete, LIA. LIA är den delen av din utbildning som är praktik på ett företag i branschen.

Genom den här kombinationen får du teoretisk kunskap som förankras i verkliga projekt, det gör dig attraktiv på arbetsmarknaden eftersom du får den kompetens arbetsmarknaden efterfrågar.


Tycker du arbetet som IT-projektledare verkar intressant?

Läs mer om YH-utbildningen och ansök här.

Utbildningen är öppen för en sen ansökan. Ansök snarast för att öka dina möjligheter till en plats på utbildningen.

Dela på:

Senast uppdaterad