Från SFI till moln- och virtualiseringsspecialist

Vi träffar Maryam på hennes kontor, som ligger på en takvåning mitt i Göteborg med utsikt över Liseberg. Hon är nyutexaminerad från Campus Mölndals YH-utbildning till moln- och virtualiseringsspecialist och arbetar nu som second line support på Framtidens IT. Efter 1,5 års YH-utbildning har hon ett jobb där hon trivs, med lagom utmanande och roliga arbetsuppgifter och eget kontor.

Arbetar med problemlösning

Det var när Maryam sökte LIA-plats som hon kom i kontakt med Framtidens IT via LinkedIn och sen fick hon jobb. Hon hjälper kunder med att lösa olika slags problem. Många ärenden handlar om Office 365. Hon beskriver sitt jobb som kreativ problemlösning:

Man skapar en arkitektur och man arbetar ofta väldigt självständigt. Man ställs inför utmaningar och får ökat självförtroende. Det är inte komplicerat, du kommer alltid att hitta svaret du behöver. Det handlar om att vara strukturerad, säger Maryam.

YH-utbildningen gav rätt kunskaper

Maryam tyckte att utbildningen var bra på flera sätt.

Jag fick mycket viktig information om branschen. Jag lärde mig om Azure, Office 365, Active Directory och Amazon AWS. Många företag vill flytta allt till molnet, och då måste man kunna behärska de här programmen. Vi hade en jättebra lärare som visste exakt vad marknaden ville ha och som lärde oss skriva attraktiva CV.

Utbildningen var spännande, fortsätter hon. Du lär dig om hur ett virtuellt nätverk funkar. Det är inte så komplicerat att arbeta med moln.

Hur hamnade Maryam på Campus Mölndal?

Maryam kommer från Syrien och har en universitetsutbildning inom telekom. När hon började jobba med helpdesk/support på Centralbanken i Damaskus upptäckte hon hur kul det verkade med IT och blev intresserad. För några år sen kom hon till Sverige. Hon läste först SFI vid Campus Mölndal och sedan gjorde hon praktik på en förskola.

Det var ett jättebra sätt att lära sig svenska för barnen pratar inte engelska, säger Maryam.

Efter ett tags praktik och studier ville hon gå tillbaka till sin bransch och sökte YH-utbildningar. Det slumpade sig så att hon blev kvar på Campus Mölndal och läste en yrkeshögskoleutbildning där. Och nu har hon alltså jobb!

Att komma till Sverige som vuxen

Vad ger hon för råd till personer som likt henne kommit till Sverige i vuxen ålder?

Det viktigaste är att utbilda sig. Många företag känner inte till utbildningar från andra länder. Du måste studera språket och sedan rikta in dig mot en bransch. En examen från en skola i Sverige gör dig mer intressant på arbetsmarknaden.

Slutligen, hur trivs hon nu med sitt jobb?

Jag trivs jättebra. Arbetet är flexibelt. Jag önskar att fler kvinnor skulle jobba i branschen. Många förstår inte vad IT är. Det är inte så komplicerat! Som kvinna är du väldigt eftertraktad i IT-branschen.

Du kan läsa mer om utbildningen och hur du ansöker på utbildningssidan.

Dela på:

Senast uppdaterad