IT-projektledarutbildningen blev en nystart

-Vi utmanas och tvingas lära oss nya saker hela tiden. Det är en fantastisk känsla att man hittar lösningar och fixar det, särskilt när man är ny. När vi går till jobbet på morgonen vet vi aldrig hur dagen kommer att se ut. Vi har lärt oss extremt mycket på den här utbildningen!

Behöver vara driftig och nyfiken

Lina och Emma är nyutexaminerade från Campus Mölndals YH-utbildning till IT-projektledare och har fått jobb på Icomera, där de gjorde sin LIA. De berättar för oss vilka egenskaper en IT-projektledare bör ha:

Du behöver vara driftig, nyfiken och stå stadigt på jorden. Du måste våga gå in i situationer och ta både ris och ros. Du har ett eget ansvar och kan inte förvänta dig att sitta och bli serverad. Ta reda på det du behöver veta, boka möten, sök information och läs för att få svar. Ta för dig! Det är en fördel om du är lite äldre och har arbetslivserfarenhet och livserfarenhet.

Ingen bakgrund i ett tekniskt yrke

Varken Lina eller Emma har en teknisk bakgrund.

Vi jobbar på ett väldigt tekniskt företag. Man måste ha en förståelse för tekniken, men den har vi fått under utbildningen, det är inget man behöver ha med sig innan.

Jag har varit egenföretagare och har drivit en webbshop. Jag har även arbetat som apotekstekniker, berättar Emma. Men det gav mig inte så mycket och jag ville vidare. Jag började fundera på att byta inriktning och sökte den här utbildningen. Det är jag glad att jag gjorde!

Jag arbetade inom handel, men kände att min kompetens inte uppskattades och jag utvecklades inte, säger Lina. Att söka den här utbildningen är ett av de bästa beslut jag har tagit för min egen skull.

Wifi-lösningar på tåg och bussar

Icomera arbetar med wifi-lösningar på bussar och tåg. De finns på 30 000 fordon i hela världen, bland annat på SJ, Amtrak och Deutsche Bahn. De jobbar med green mobility och vill bidra till att minska påverkan på miljön. Det ska vara lätt att välja tåget. Tillgång till fungerande wifi bidrar till det beslutet. Icomera bygger både hårdvara och mjukvara.

Konfigurerar routrar och bedömer risker

Jag jobbar med delar som är väldigt tekniska för mig, säger Lina. För ett halvår sedan hade jag inte den blekaste aning om hur hårdvaran och mjukvaran i till exempel en router fungerar. Det är otroligt komplext! Nu har jag varit lite mitt emellan projekt och då har jag varit på vårt lager och fått lära mig massor. Bland annat har jag fått prova på att konfigurera routrar.

Emma berättar om ett av projekten som hon fick under LIA: Application portfolio management.

Mitt uppdrag var att få kontroll över företagets applikationer, både egenutvecklade och inköpta. Jag sammanställde information, exempelvis om vad applikationerna används till, vilka som ska ha access och vem som är ansvarig.

Jag arbetar även med risk management, berättar hon vidare. Alla jobbar med risker och jag tar hand om de risker medarbetare rapporterar. Det kan vara säkerhetsrisker, miljörisker, informationsrisker och annat.

Hur var utbildningen upplagd

Vi började vår utbildning med en kurs i projektledning där vi hade mycket diskussioner och dialog. Där hade vi en jättebra lärare som tränade oss i de mjuka värdena. Vi läste även andra ämnen som affärsutveckling och programmering, men kursen i projektledning hade vi nytta av under hela vår utbildning. Utbildningen går att applicera på så många sätt! Du måste inte arbeta inom IT. Vi kan verkligen rekommendera den här utbildningen.

Var inte rädd för den tekniska biten

Slutligen ger Emma och Lina några tips till dig som funderar på att söka:

Gör det! Var inte rädd för den tekniska biten. Du lär dig det. Genom utbildningen och upplärningen under LIA har vi fått lära oss allt det vi behöver kunna för att sköta vårt jobb.

Du kan läsa mer om utbildningen och hur du ansöker på utbildningssidan.

Dela på:

Senast uppdaterad