Vi lärde oss på jobbet

Idag avslutar våra måltidsbiträden sin utbildning på Campus Mölndal. Men vad innebär det att läsa till måltidsbiträde och vad ingår i utbildningen? Vi tog en pratstund med Slavica och Mustafa, två av eleverna på utbildningen, och deras lärare Christoffer för att ta reda på detta.

Du lär dig på jobbet

Måltidsbiträde är en utbildning i lärlingsform. Det betyder att du har en stor del av din utbildning på en arbetsplats, och en mindre del i skolan. Hur har det fungerat att ha så mycket APL (arbetsplatsförlagt lärande)? Och vad fick de göra?

Jag fick testa allt, säger Mustafa som hade sin APL på Fässbergsskolan. Chefen lärde mig allt. Jag fick rotera bland uppgifterna och göra specialkost, diska, laga mat och göra sallad. Alla som jobbade där var jättesnälla och lärde mig mycket.

Slavica hade sin APL på Bosgårdsskolan och var mycket nöjd med sin handledare. Hon fick också testa allt - göra sallad, laga mat, göra såser, baka bröd och göra specialkost.

I skolan lär man sig teorin

Christoffer, som kommer från en bakgrund som restaurangchef, berättar att de har gått igenom många teoretiska moment. Eleverna på utbildningen har kombinerat de teoretiska studierna med studier i svenska som andraspråk, och det har funkat bra. Ämnen som hygien, näringslära och livsmedelskunskap är inte helt lätta om man inte har svenska som modersmål.

Jag har använt mig av bilder och filmer för att göra det lättare för eleverna att förstå det som kan vara lite svårt, säger Christoffer. Det har underlättat.

Utbildningen har även gett kunskap om hur man städar i ett kök så att man inte får in bakterier i maten och hur man har en bra ergonomi i sitt arbete. De har pratat om olika livsmedel, vitaminer, proteiner och kostcirkelns alla delar.

Varför sökte de utbildningen?

Både Slavica och Mustafa säger att de ville ha ett jobb, och det var därför de sökte utbildningen. Mustafa berättar att han arbetade med maskinbroderi i sitt hemland, men att det nästan inte finns sådana jobb i Sverige. Arbetsförmedlingen tipsade honom om att utbilda sig till måltidsbiträde.

Slavica har en bakgrund som försäljare och arbetade även i bageri, både med att baka och att sälja.

Jag läste på SFI men ville ha ett arbete, säger Slavica. Den här utbildningen var lite lik det jag hade arbetat med i Bosnien, så då blev jag intresserad.

Avslutningsvis vill vi på Campus Mölndal gratulera alla våra elever som idag har avslutat sin utbildning till måltidsbiträde! Vi önskar er all lycka i arbetslivet!

Dela på:

Senast uppdaterad