Letar ständigt efter nya IT-konsulter

Vill du ha ett varierande jobb med många utmaningar? Drivs du av att hitta och lösa problem? Då kan livet som IT-konsult vara en väg som ger dig en strålande karriär.

Arbeta som IT-konsult

Philip Nilsson är konsultchef på Fujitsu Development Studio i Göteborg och har lång erfarenhet av IT och rekrytering.

Vi arbetar främst på två sätt med vår personal. Antingen så hyrs personer ut till ett annat företag och sitter hos dem och utvecklar en lösning eller så får vi en beställning på ett system och utvecklar det i våra egna team, ”inhouse” hos oss. Ibland är det en kombination av dessa arbetssätt, berättar Philip.

Fujitsu har över 150 000 anställda världen över och är kanske mest kända för hårdvara, servrar och laptops men de är även världens 5:e största IT-tjänsteföretag där de hyr ut IT-konsulter. I Sverige omfattar företaget 650 personer och cirka 100 av dem är knutna till Göteborg. Inom programmering är det främst .NET-utvecklare som Fujitsu söker.

Från junior till senior

De flesta företag letar efter seniora utvecklare med erfarenhet, helst ska de ha lagt 10 000 timmar på utveckling. Men det råder stor brist på seniorer. De som gått en YH-utbildning inom IT är absolut eftertraktade och kan tillsättas till juniora tjänster för att därefter utvecklas i rollen. Ofta handlar det om att skapa en bra mix mellan juniora och seniora utvecklare.

De juniora hittar ofta nya sätt att lösa problem vilket är bra för oss. Egentligen behöver du inte ha så mycket erfarenhet för att bli senior. Många gånger tittar vi istället på vilken inlärningskurva personen har. Vi vill växa och letar ständigt nya IT-konsulter.

En affärsutvecklande utvecklare

Under de 10 år som Philip arbetat för Fujitsu har han sett en allt ökande efterfrågan på tjänster inom automotion – det vill säga när system automatiskt kontaktar varandra och integrationen sker smidigt. Företagens försäljning har även blivit allt mer digital och i takt med det behövs personer som både förstår affärsutveckling och IT-utveckling. Den kombinationen är fortfarande svår att finna.

Man behöver både förstå ”affären” och systemen för att kunna skapa en bra helhetslösning för kunderna. Vi söker personer som är både är tekniskt begåvade och kan skriva kod men som samtidigt även har affärsförståelsen och viljan att förenkla processer och optimera utifrån kundens behov, säger Philip.

Sara Wickenberg
Enhetschef Yrkeshögskolan
0728-62 53 65
sara.wickenberg@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad