Dietisten som blev .NET-utvecklare

Just nu är det många som skolar om sig. Du kanske har gått en gedigen utbildning men av olika anledningar så vill du göra något annat. Så var det för Lydia som tidigare var dietist, men som snart jobbar som .NET-utvecklare.

Vi har intervjuat Lydia som studerar till .NET-utvecklare hos Yrkeshögskolan Campus Mölndal för att få hennes åsikt om utbildningen och branschen.

Du har gjort ett karriärbyte. Varför valde du en YH-utbildning?

Jag har läst dietist, men de senaste 2 åren har jag skolat om mig. Det var lättare att läsa på universitetsnivå men yrkeshögskolans upplägg är bättre. Att få komma ut på LIA och jobba praktiskt är så bra. Jag tror verkligen på formen.

Vad gjorde att du sökte .NET-utveckling?

Jag hade hållit på lite med programmering tidigare och tyckte det var kul. Så jag vägde mellan Java och .NET, men bestämde mig i slutändan för .NET då jag hörde att efterfrågan var lite större än för Java. Men personligen var det framförallt webbutvecklingen jag var intresserad av (utbildningarna hette ".NET- och webbutveckling" och "Java- och webbutveckling" när jag sökte).

Varför ska man söka .NET tycker du?

Därför att jobbmarknaden är kanon! Innan utbildningen kollade jag runt och läste på. Jag talade med branschen och med vänner som jobbar med programmering. Alla sa att det finns jobb inom detta.

Vad tar du med dig från din tidigare utbildning till dietist?

Jag har nytta av allt som dietist-utbildningen gav mig - att jobba i team, ta människor, ett vårdyrke. Den akademiska världen lärde mig att jobba strukturerat, det är en stor fördel.

Vad är bra med YH Campus Mölndal? Vad är speciellt?

Jag tycker överlag de har rekryterat riktigt grymma lärare - de är kunniga inom sitt område. Otroligt duktiga! De kan inspirera en till att bli bättre, att pusha sig själva.

Vi hörde att du fått jobb redan innan examen. Grattis! Vad ska du jobba med och var?

Tack! Jag har fått jobb som frontend-utvecklare på TietoEvry (IT-konsult bolag) och kommer primärt jobba med webbutveckling och e-commerce.

Hur fick du det jobbet?

Jag gjorde min LIA hos dem. Först var jag med i ett fullstackprojekt, både frontend och backend. Sedan blev det renodlat frontend. Jag vill nischa mig mot det. Nu startar jag direkt efter LIA:n, en sömlös övergång och smidig jobbstart.

Något mer du vill berätta?

För att bli en duktig programmerare kan man inte bara sitta av lektionstid och tro att man blir duktig. Programmering är ett hantverk, learning by doing och mycket kan man också lära sig på egen hand. Det finns hur mycket bra resurser som helst därute så ta vara på allt skolan ger, lägg till extra av det du är intresserad av, skapa egna projekt och ha kul längs vägen.

Läs mer och ansök till utbildningen:

Text

Sara Wickenberg
Enhetschef Yrkeshögskolan
0728-62 53 65
sara.wickenberg@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad