Konstpaus gör succé på äldreboenden

I konstprojektet Konstpaus fick deltagare på äldreboenden i Mölndals stad prova på att måla med akvarell. Aktiviteten gjorde succé och fick över 200 brukare att uppleva glädjen i att skapa med färg.

Låda med material för alla

Under april månad fick brukare på äldreboenden i Mölndals stad delta i konstprojektet Konstpaus. Varje enhet fick en låda med material, ett skaparkit, som utformats för att alla, oavsett tidigare kunskaper, ska kunna delta och skapa egna konstverk i akvarell.

Lådorna innehåller material så det räcker till fler Konstpauser framöver och fylls på och kompletteras med mer material vid behov.

Konstpaus gjorde stor succé! Våra brukare hittade en fin stunds avkopplande koncentration och glädje genom skapandet. Det skapades målningar som överraskade målaren själv. ”Tänk att jag kunde måla så fint, vilka vackra färger” sa en av deltagarna. Vi ordnade en spontan utställning efteråt som fortfarande väcker samtal här på Sörgårdens äldreboende, säger Helen Wallenborg, undersköterska och aktivitetsombud på Sörgårdens äldreboende.

Ett givande samarbete

Konstpaus och skapande-lådan togs fram av Mölndals-designern, Pernilla Ankarberg, i samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen.
Aktivitetsombuden på stadens äldreboenden genomförde Konstpaus i samarbete med kollegor och studenter från Campus Mölndal.

Studenterna på yrkeshögskoleutbildningen Aktiveringspedagog på Campus Mölndal beskriver att konstpaus varit roligt och givande att genomföra. De upplevde att de boende uppskattade aktiviteten som bidrog till gemenskap och glädje genom kreativt skapande tillsammans med andra. Aktiviteten har även bidragit till att de studerande fått möjlighet att omsätta teori till praktisk handling.

Samtliga åtta äldreboenden i Mölndals stad deltog i konstprojektet och över 200 brukare deltog.

Att ta fram Konstpaus har varit ett givande samarbete mellan flera verksamheter inom Mölndals stad. Det är många som bidragit och gjort detta möjligt. Jag är stolt över att vi lyckas hitta genomtänkta aktiviteter trots den pandemi vi befinner oss i, säger Emelie Segergren Genchel, aktivitetscoach på vård- och omsorgsförvaltningen.

Dela på:

Senast uppdaterad