Yrkeshögskolan och värdet av LIA

Adrian Bitis studerar till Moln- och virtualiseringsspecialist hos Yrkeshögskolan Campus Mölndal och han är nu ute på LIA, lärande i arbete.

LIA är det sista delmomentet innan Adrian tar examen och i denna intervju berättar han om hans val att utbilda sig inom IT.

När jag för ett par år sedan kände att det var dags för ett karriärbyte blev valet att utbilda mig inom IT ganska självklart. Jag har alltid haft ett stort IT-intresse. Men ett lika viktigt argument är att det finns få branscher som ger samma möjligheter till variation med avseende på till exempel yrkesroll och specialistområde. Eller för all del om du hellre vill jobba som generalist. Det är ett yrke som utmanar dig till att konstant utvecklas och lära dig något nytt och där initiativet till detta många gånger även kommer från arbetsgivaren.

Adrian menar att konstant utveckling är något som kommer med yrket. Med tanke på att tekniken och digitaliseringen konstant accelererar blir det inbyggt i arbetsrollen.

Tänkt bara hur vi idag har tekniker som Cloud och AI kan förbättra och effektivera alla branscher och industrier. Och hur snabbt vi tack vare dagens teknik kunnat skifta till distansarbete under pandemin. Det är klart att vårt alltmer digitaliserade privatliv/yrkesliv skapar möjligheter för de med rätt kompetenser.

Att ha ett brinnande IT-intresse är självklart en bra förutsättning för att lyckas inom branschen, menar Adrian och fortsätter:

Men det går också jättebra att bara vara nyfiken av sig, som person och ha en vilja att lära sig och utvecklas för att lyckas i den här branschen. Det har jag sett prov på hos många av mina klasskamrater.

Att välja LIA-företag

Adrian har precis börjat sin LIA på företaget Contica AB där han kommer jobba med systemintegrationslösningar i deras operationsteam.

Jag kommer arbeta med integrationer som har utvecklats av företaget själva i plattformarna Microsoft Azure och MS BizTalk. Ingen kund är den samma och här får jag nyttja mina kunskaper inom både On-premises infrastruktur och i hybrid eller rena molnlösningar.

Att välja LIA-företag är ett svårt val men också viktigt eftersom det bör vara på en plats där du känner att du skulle vilja jobba även efter LIA:n.

För att underlätta valet har Yrkeshögskolan Campus Mölndal under hösten bjudit in ett flertal företag som fått möjligheten att presentera sig för de studerande.

Contica var ett av de företagen som besökte oss. De fångade mitt intresse direkt eftersom de hade rätt kombination av spännande teknik, utmanande arbetsuppgifter, fokus på personalens utveckling samt ett aktivt arbete med att främja balansen mellan privatliv och arbetsliv. Jag skickade in en intresseanmälan samma dag, avslutar Adrian.

Jennie Efraimsson
Utbildningsledare, Moln- och virtualiseringsspecialist
070-781 65 36
jennie.efraimsson@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad