Vad gör en Javautvecklare?

Specialistkompetensen som blivit avgörande för smarta IT-lösningar - men vad gör en Javautvecklare som är specialiserad inom integration?

De senaste åren har efterfrågan på integrationsutvecklare ökat i snabb takt. Kristina Gyllander arbetar som enhetschef inom IT på Västra Götalandsregionen och menar att karriärvägarna är många för den som väljer en framtid inom integration.

Men vad gör en Javautvecklare - Integration?

Enkelt förklarat är integration kopplingen mellan olika system där information antingen skickas eller samlas in från ett system till ett annat. Det betyder att informationen som skickas mellan systemen måste prata samma ”språk”, säger Kristina.

Java är ett av väldens mest populära programmeringsspråk, där användningsområdet inte är begränsat till något specifikt ändamål, vilket gör det till ett användbart verktyg i systemintegration.

Som integrationsutvecklare fyller du en oerhört viktig funktion eftersom systemintegration är själva hjärtat i verksamheten och infrastrukturen som håller ihop allt.

Förutom att Västra Götalandsregionen sitter med i Yrkeshögskolan Campus Mölndals ledningsgrupp för IT-utbildningarna har Kristinas team tagit emot flera studerande på LIA.

Det är otroligt hög nivå på de som studerat via Campus Mölndal och som vi tar emot på LIA. Flertalet har kommit tillbaka som medarbetare efter avslutad utbildning – det tycker vi är roligt.

Systemintegration är en viktig del av digitaliseringen. Samtidigt saknas det skickliga utvecklare i en rad olika samhällsfunktioner och företag inom både offentliga och privata verksamheter letar med lyckta och lampa efter nya medarbetare.

Det finns ett stort behov och med den här typen av specialistkompetens har du stora möjligheter att själv välja vilken väg du vill ta. Det är en bransch som rör sig snabbt så du måste vara hungrig och vilja lära dig nya saker - då kommer man långt, avslutar Kristina.

Publicerad: 2022-08-26 14.07
Senast uppdaterad: 2022-08-26 14.07
Dela sida: