Elever från hela världen
Afrika, Asien, Australien, Europa, Nordamerika och Sydamerika. Campus Mölndal har elever från hela världen!
Är du ny i Sverige? Vill du lära dig svenska? Då kan du läsa Svenska för invandrare, SFI. SFI är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i svenska språket
, skriver Skolverket.
Men hur är det att läsa SFI på Campus Mölndal? Vi träffade Ricardo, Sukanya och Khalid för att ta reda på det.
Vilken bakgrund har eleverna?
På SFI finns elever med alla möjliga bakgrunder. I varje klass går en stor blandning av elever. Så varifrån kommer just de här tre eleverna? Jo, från Madrid i Spanien, Bangkok i Thailand och Darfur i Sudan.
Ricardo berättar att han hade ett eget företag i Spanien och arbetade med grafisk design. Sen fick hans fru erbjudande om jobb i Sverige och då såg de det som en spännande möjlighet att flytta till Sverige med barnen. Inom EU råder det ju fri rörlighet och man har rätt att arbeta i ett annat EU-land.
Sukanya har en bakgrund som receptionist på hotell i Bangkok. Där gjorde hon allt möjligt, bokade övernattningar, hjälpte kunder och städade rum. Khalid arbetade inom många yrken i Sudan innan han kom till Sverige för ett par år sedan. Han var skomakare, jobbade i byggbranschen och som servitör.
Du får hjälp av din lärare och lär dig om samhället
De är överens om att det är ett hårt arbete att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder, men att det är viktigt att man kan språket i det land där man bor.
SFI är viktigt för personer som är nya i Sverige, säger Khalid. Man får viktig information och man lär sig språket. Arabiska, som är mitt modersmål, är uppbyggt på ett annat sätt och lärarna på SFI har hjälpt mig mycket.
Lärarna har varit väldigt hjälpsamma, berättar eleverna. De har hjälpt dem med uttal, grammatik och att lära sig att skriva. De har fått information om hur saker funkar i Sverige och hur man hittar information på internet. Hur bokar man till exempel tid hos tandläkaren och läkaren och hur bokar man en vaccinationstid? Det har de fått lära sig.
SFI i Mölndal ger dig verkligen bra undervisning, säger Ricardo.De ser fram emot att gå på olika studiebesök och utflykter med sina klasser till hösten.
Vi var på biblioteket med min klass, säger Sukanya.Det var väldigt roligt och vi lärde oss mycket. Alla tre framhåller också att det är viktigt att träffa sin klass i skolan för att träna sig på att prata.
Utmaningar med att lära sig ett nytt språk
Thailändska och arabiska skiljer sig mycket från svenska. Spanska är lite närmare släkt med svenskan, men det finns ändå många fallgropar när man ska lära sig svenska. Sukanya och Ricardo berättar att vokaler är svårt. Några av de svenska vokalljuden finns inte i spanskan och thailändskan. Sje-ljud är också lurigt. Och Khalid flikar in att han har fått träna mycket på det svenska h-ljudet.
I början tyckte jag det var svårt, berättar Sukanya. Ingen i min klass pratade thai eller engelska. Jag gick hem och tränade mycket på svenska, och sen blev det bättre.
Det är också lätt att man pratar engelska när man är i Sverige, eftersom de flesta svenskar är bra på det, säger Ricardo.
Vad gör de själva för att bli bättre på svenska? De berättar att de tittar på Youtube, tv-serier och lyssnar på läroboken. Khalid tittar på barnprogram med sina barn. De pratar svenska med sina grannar och med folk på gymmet. När de är ute läser de på skyltar och försöker förstå vad det står.
Framtidsdrömmar
När de blir klara med SFI, vad har de för drömmar och tankar om framtiden?
Jag vill bli bättre på svenska och bli integrerad, säger Ricardo. Och så vill jag åka till norra Sverige och se norrsken!
De vill alla få ett bra jobb. Ricardo vill arbeta som grafisk designer och Sukanya vill studera vård och omsorg och arbeta inom äldreomsorgen. Khalid säger han vill ha det som de flesta önskar, ett bra jobb, ett hus och en bil.
Tips till den som är ny i Sverige
Slutligen, vad har de för tips till den som är ny i Sverige och vill lära sig svenska?
När du kommer till Sverige så måste du lära dig svenska för att kunna prata och för att få ett jobb, säger Khalid. Du måste kämpa.
Sukanya lägger till att du måste studera mycket.
Du får problem i framtiden om du inte kan svenska och du får ett bättre jobb om du kan språket, säger hon.
Vi tackar Ricardo, Sukanya och Khalid för pratstunden och önskar dem all lycka i framtiden!
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.