Lina och Emilia skapar sin framtid som CAD-konstruktörer
Med en önskan om att utveckla produkter från grunden och en vilja att byta bana tog Lina Burman och Emilia Sundmark steget mot en ny karriär som CAD-konstruktörer. Genom utbildningen på YH Campus Mölndal får de kombinera teori med praktisk erfarenhet och bygger en framtid där design och innovation står i fokus.
Lina Burman ville ta sin karriär i en mer kreativ riktning. Som VVS-ingenjör använde hon ofta befintliga komponenter i AutoCAD, men drömde om att designa produkter från grunden. För henne blev utbildningen CAD-konstruktör produktutveckling därför ett självklart val.
Emilia Sundmark, tidigare nätverksinstallatör, valde också att studera på nytt – trots en hektisk vardag med tre småbarn. Efter att ha sett sin sambo arbeta med uppbyggnad av elkraftsstationer väcktes hennes intresse för CAD. Några sökningar senare hade hon anmält sig till utbildningen på YH Campus Mölndal.
Ett år senare är de halvvägs genom utbildningen och på väg mot nya karriärer där de får koppla samman kreativitet och teknik. De ser fram emot att arbeta med innovativa lösningar och skapa produkter som gör skillnad.
Teori och praktik formar framtidens konstruktörer
Att genom skolan få låna en dator och ha tillgång till verktyg och moderna program som Creo och CATIA V5 är något Lina och Emilia uppskattar. Det första året har de, utöver grunderna i 3D-modellering, även läst kurser som har gett en bra grund för att utveckla de tekniska kunskaper som krävs för att bli en skicklig konstruktör, kunna arbeta i team och även leda projekt.
Kombinationen av teori och praktik i utbildningen ger dem en bra förberedelse för arbetslivet:
En stor del av lärandet har skett genom praktiska övningar och projekt. Våra lärare, som själva jobbar inom branschen, är erfarna och ger oss värdefull feedback och stöd, förklarar Lina.
LIA – steget ut i arbetslivet
Utbildningen innehåller 24 veckors LIA (Lärande i Arbete), vilket ger möjlighet att praktisera på företag. Just nu är Lina och Emilia på sin första praktikperiod hos GOT Design, som specialiserar sig på design och konstruktion i plast.
Både Lina och Emilia är överens om att LIA-perioderna är en av de största styrkorna med utbildningen. Genom praktiken får de inte bara använda sina kunskaper, utan också knyta viktiga kontakter med företag i branschen.
LIA-perioden är den mest inspirerande delen av utbildningen! Jag har lärt mig att konstruera i plast och arbetar självständigt med spännande projekt, berättar Emilia entusiastiskt.
Lina instämmer:
Företaget är vana att ta emot praktikanter och har bra övningar för oss. Jag känner mig väl omhändertagen och lär mig mycket på ett strukturerat sätt.
GOT Design har även utvecklat ett utbildningsmaterial om plastkonstruktion, verktyg och processer. Materialet används för att utbilda studenter, konstruktörer, projektledare och inköpare. Detta material kommer att ingå i en kurs senare i utbildningen.
Gemenskap och stöd på vägen
Att studera en ny utbildning är en utmaning. Emilia lyfter fram vikten av stöd och gemenskap:
Vår utbildningsledare Annika peppar oss alltid, och mina klasskamrater är fantastiska – vi stöttar varandra genom allt.
Både Lina och Emilia rekommenderar att söka utbildningen CAD-konstruktör produktutveckling ifall man är intresserad av ett yrke som erbjuder många utvecklingsmöjligheter och en praktisk inblick i hur idéer blir verklighet.
Om du gillar att lösa problem och arbeta med ny teknik är detta en meningsfull karriärväg. Var inte rädd för att byta yrke för att få jobba med det du brinner för, säger Lina.
Emilias avslutar med ett råd till dig som funderar på att söka, men som kanske tvekar:
Våga bryta tryggheten och satsa på något nytt. Med rätt inställning och stöd når du målet snabbare än du tror!
Ansök till CAD-konstruktör produktutveckling
Läs mer om utbildningen och hur du ansöker:
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.