Gymnasial vuxenutbildning

Vill du läsa endast en kurs eller en hel yrkesutbildning? Vill du själv bestämma var och när du studerar?

Då är gymnasial vuxenutbildning på Campus Mölndal rätt för dig. Du väljer själv om du endast läser en kurs eller en hel utbildning. Du har även möjligheten att läsa på dagtid, kvällstid, på distans eller med ett flexibelt upplägg.

Utbildningen är på gymnasial nivå på Komvux. Men du har samma läroplan och kursplaner som på gymnasiet. Skillnaden är att innehållet och studieupplägget är anpassat för dig som vuxen. Det betyder bland annat att dina studier är mer koncentrerade och antalet undervisningstimmar som du har är färre.

Sättet som du studerar på är mer självständigt. Du har möjlighet att själv bestämma över tiden, platsen och takten du läser. Du kan läsa på hel- eller deltid, på dagtid eller på kvällstid. Du kan följa schemalagd undervisning eller läsa genom ett flexibelt upplägg.

Du hittar sidorna för våra kurser och yrkesutbildningar i länkarna nedan.

Du anmäler dig till gymnasiala kurser via vår kurskatalog. Här hittar du också Campus Mölndals kursutbud och ansökningsperioder.

Undrar du ifall du kan läsa gymnasial vuxenutbildning hos Campus Mölndal? För att få läsa studier på gymnasienivå måste du vara folkbokförd i Mölndal. Du måste även uppfylla behörighetskraven för gymnasiestudier.

Gymnasiala kurser vänder sig till dig som:

  • Saknar kunskaper motsvarande det man lär sig i gymnasieskolan
  • Saknar slutbetyg från gymnasieskolan
  • Vill komplettera din behörighet inför studier på högskola eller annan
        eftergymnasial utbildning
  • Har en utländsk utbildning som behöver kompletteras med kunskaper och betyg motsvarande svensk gymnasieskola

Du kan tidigast starta dina studier det andra halvåret det år du fyller 20 år. Men det finns även andra sätt du kan vara behörig. Till exempel om du slutfört din utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan. Eller om du har likvärdig utbildning. Med en slutförd utbildning betyder att du lämnat gymnasiet med ett slutbetyg, en examen eller ett studiebevis.

För högre kurser på gymnasienivå krävs att du har betyg motsvarande Godkänd. Detta motsvarar betyget E i nya betygsskalan. Betyget gäller i din närmast föregående kurs.

Har du några frågor om behörighetskrav? Då kan du kontakta gärna studie- och yrkesvägledarna på Campus Mölndal. Du hittar information om studie- och yrkesvägledning via länken nedan.

Om du sedan tidigare har läst kursen med minst motsvarande Godkänd/E i betyg, så kan du inte läsa kursen igen. Du hänvisas då till att göra en prövning om du vill försöka höja ditt betyg.

Du kan läsa mer om hur du gör en prövning via länken nedan.

PROVA PÅ

Jag vill studera vidare men har ännu inte bestämt till vad. Då är det jättebra att kunna prova på en kort utbildning på Campus Mölndal men ändå få ett yrke.

Stina Norlin

Dela på:

Senast uppdaterad