Solcellsmontör

En person monterar solcelssplattor.

Start: 1 april 2024

Längd: 780 poäng

Studietakt: 100 %

Praktik: Minst 70 %

CSN: Ger studiemedel

Sista ansökningsdag: Ansökan stängd

Vill du vara med och bygga det hållbara samhället? Som solcellsmontör kommer du arbeta med omställningen till en hållbar energiförsörjning. I din yrkesutbildning ingår praktik. Det betyder att du genomför en del av din utbildning på en arbetsplats.

Utbildningen innehåller alla de väsentliga moment du behöver lära dig för att kunna arbeta som montör av solceller. Detta innefattar exempelvis solcellsteknik, olika takkonstruktioner och montagesystem samt hur arbetet utförs på ett säkert sätt. Att arbeta som solcellsmontör innebär att man ofta får arbeta på höga höjder, t ex tak. Du kommer att få gå en kurs för arbete på hög höjd där du får lära dig att arbeta säkert för din trygghet och ergonomi. Man går även igenom lagar för fallskydd och fallskyddsutrustning.


Efter genomgången utbildning har du fått de nödvändiga kunskaper som krävs för att du på ett kvalitativt och säkert sätt kan arbeta med montage av solcellsanläggningar.

Kurser

  • Orienteringskurs 80 p
  • Husbyggnadsprocess 200 p
  • Husbyggnad 1 100 p
  • Husbyggnad 2 200 p
  • Hållbart samhällsbyggande 100 p
  • Specialyrken 1 100 p

Arbetsförlagt lärande (APL)

I din yrkesutbildning ingår praktik. Minst 70 procent av dina studier sker på en arbetsplats. Vi gör vårt bästa för att hjälpa dig att hitta en bra APL-plats. I vissa fall kan det vara så att din APL-plats ligger långt från din bostad.

På din arbetsplats har du en handledare som stöttar dig och du måste följa handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller arbeta kvällar och helger. Du får vara beredd att din APL-plats kan ligga långt från din bostad och att du får arbeta utomhus i alla slags väder.

Om din ansökan blir godkänd kan du bli kallad till informationsmöte. Efter informationsmötet får du veta om du blir antagen till utbildningen.

Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar till att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

 

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt betyg eller motsvarande i följande kurser:

  • Svenska eller svenska som andraspråk, grundläggande nivå
  • Engelska, grundläggande nivå
  • Matematik 1a

Om din ansökan saknar betyg kan det bli aktuellt att du får mer information om hur du ska göra. Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

 

Körkort och egen bil är en stor fördel men inget krav. Du kan behöva visa ett utdrag ur belastningsregistret för att kunna börja din APL.

 

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

 

Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.


Publicerad: 2024-01-10
Senast uppdaterad: 2024-02-19