SFI - svenska för invandrare

På SFI lär du dig tala, läsa, skriva och förstå svenska. Du tränar på att använda svenska i vardagslivet, arbetslivet och i samhället.

Du har rätt att läsa på SFI i Mölndal om du saknar de grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen syftar till att ge. Du behöver också ha uppehållstillstånd och vara folkbokförd i Mölndals kommun eller vara EU-medborgare och bosatt i Mölndals kommun.

Du kan läsa mer om vem som har rätt att läsa på SFI på Skolverkets hemsida.

Utbildningen är gratis och efter avslutad kurs får du betyg. Du kan inte få studiemedel från CSN, men du kan kombinera dina studier med jobb eller praktik.

Du anmäler dig till SFI nedan. Om du är EU-medborgare och inte har ett samordningsnummer så kan du få hjälp att anmäla dig till SFI på skolexpeditionen eller vägledningsexpeditionen.

Efter anmälan placeras du inom den studieväg och på den SFI-kurs som bäst passar din utbildningsbakgrund.

Arrow-right

Du studerar SFI på någon av tre studievägar. Den studieväg som du börjar på är anpassad till din tidigare studievana.

Beskrivning av studievägar och kurser

SFI har fyra olika kurser: Kurs A, Kurs B, Kurs C och Kurs D. Du kan läsa upp till kurs D på alla studievägar.

Studieväg 1: Du har kort eller ingen utbildning från hemlandet.
Nybörjare i svenska startar på kurs A.

Studieväg 2: Du har en kort tids studier från hemlandet.
Nybörjare i svenska startar på kurs B.

Studieväg 3: Du har en längre tids studier från hemlandet.
Nybörjare i svenska startar på kurs C.

Hur länge du studerar på SFI är olika och beror på flera saker. Hur mycket svenska du kan sedan tidigare, vilken studieväg du går och hur snabbt du lär dig.

Vill du ha ytterligare information om SFI? På Skolverket kan du hitta information om SFI för dig som är vuxen.

Hos Campus Mölndal kan du läsa SFI på dagtid, kvällstid och på flex/distans. För att bli bra på svenska så behöver du arbeta med språket även utanför lektionstid. Detta gäller oavsett om du läser på dagtid, kvällstid eller flex/distans.

Använd svenska så mycket du kan i ditt dagliga liv, i fikarummet på jobbet, på barnens förskola/skola, eller i affären när du går och handlar. Du kan också titta på svensk TV och gå till biblioteket.

Studera på dagtid

  • När du läser på dagtid har du lektioner tre timmar per dag, måndag till fredag. Det är viktigt att du avsätter tid för att vara med på lektionerna.
  • På lektionerna arbetar du med olika uppgifter individuellt, i mindre grupper och tillsammans i helklass.
  • Du behöver också arbeta flera timmar varje dag utanför skoltid med läxor och skoluppgifter.

Studera på kvällstid

  • När du studerar på kvällstid så har du lektion en kväll i veckan mellan 17.00-20.00. Det är viktigt att du kan vara med på alla lektioner.
  • Du behöver också arbeta självständigt flera timmar varje vecka med att göra läxor och utveckla din svenska på andra sätt.

Studera på flex/distans

  • Flex/distans passar dig som har en längre utbildning från ditt hemland, gymnasium eller högre utbildning.
  • Du behöver kunna engelska och du behöver ha god datorkompetens då ditt läromedel är digitalt. Du har även kontakt med din lärare digitalt.
  • När du studerar på flex/distans så läser du minst åtta timmar i veckan. Du bestämmer själv vilka tider du studerar och du behöver ta mycket eget ansvar för dina studier.

Bor du i Mölndal och vill studera i en annan kommun? För att du ska kunna läsa SFI i en annan kommun än Mölndal så måste Campus Mölndal godkänna att vi betalar för din utbildning i den andra kommunen. Det gör vi vanligtvis bara om vi inte har just din SFI-kurs vid Campus Mölndal, eller om du har särskilda skäl.

Om du vill läsa i Göteborg

Du som vill läsa i Göteborg fyller i dina uppgifter och motiveringen till varför du vill läsa i Göteborg på blanketten nedan och skickar den till oss på adress

Campus Mölndal/SFI-antagning
Krokslätts fabriker 12A
431 37 Mölndal

Efter det kommer vi att behandla din ansökan och meddela dig om vi godkänner att betala för din utbildning i Göteborg.

Om du vill läsa i en annan kommun

För att göra en ansökan tar du kontakt med utbildningsanordnaren i den kommun som utbildningen tillhör. När du gjort det kommer den kommunen skicka en skriftlig förfrågan till oss. När vi har fått den behandlar vi den och meddelar dig om vi godkänner att betala för din SFI-utbildning där.

Har du frågor kring Interkommunal ersättning kan du kontakta Vägledningen på Campus Mölndal.

Vägledning Campus Mölndal
Brogatan 9
431 30 Mölndal
031-315 10 14
vagledning.campus@molndal.se

Bor du i en annan kommun och vill läsa SFI vid Campus Mölndal? Din hemkommun måste först godkänna att du läser SFI vid Campus Mölndal. Om de godkänner att du får läsa i Mölndal ska du be dem fylla i blanketten nedan.

Skicka in blanketten till

Campus Mölndal/SFI-antagning
Krokslätts fabriker 12A
431 37 Mölndal

När vi får blanketten så hanterar vi din anmälan.

Bor du i Mölndal och vill läsa SFI på folkhögskola? Ta kontakt med Campus Mölndal via vår mejl och skriv att du vill läsa SFI på folkhögskola. Vi kommer sedan att kontakta dig och om det blir aktuellt så anmäler vi dig till folkhögskolan.

Campus Mölndal måste godkänna att vi betalar för dina studier på folkhögskolan innan du kan börja. Du kan alltså inte anmäla dig själv till folkhögskolan, utan anmälan går genom oss.

Om du behöver hjälp kan du alltid kontakta vår vägledning.

Vägledning Campus Mölndal
Brogatan 9
431 30 Mölndal
031-315 10 14
campus@molndal.se

SFI-elever vid tegelvägg.

Elever från hela världen

Ricardo, Sukanya och Khalid är tre av de de elever som studerar SFI på Campus Mölndal. Läs vår intervju för att ta reda på hur SFI är på Campus Mölndal och hur lärarna hjälper dig som elev.

Intervju - Elever från hela världen (18/6 2021)

LÄRARNA HAR FÖRSTÅELSE

Jag har läst flera kurser på Campus Mölndal. Jag har trivts på alla, särskilt på SFI. Där har lärarna full förståelse för oss som är nykomlingar och hjälper oss att integreras i Sverige.

Anas

BRA UNDERVISNING

Jag har läst flera språk i andra länder och jag tycker Campus Mölndal har det bästa upplägget. Utbildningen är anpassad för dig som vill lära dig svenska. Det är jättefint att studera här och jag mår alltid bra.

Sophie

Dela på:

Senast uppdaterad