SFI - svenska för invandrare

Lär dig tala, läsa, skriva och förstå svenska. Du tränar på att använda svenska i vardagslivet, arbetslivet och i samhället.

Du som studerar SFI på Campus Mölndal har 15 timmar schemalagda studier per vecka. Du kan också studera på kvällstid - 3 timmar per vecka. Dessutom kan du läsa på distans eller flexibelt om du har datorvana och läser kurs 3 C eller D.

Utbildningen är gratis och efter avslutad kurs får du betyg. Du kan kombinera dina studier med jobb eller praktik.

Arrow-right

Du kan läsa SFI om du är 16 år eller äldre och inte har svenska som modersmål. Du kan anmäla dig från och med 1 juli det år du fyller 16 år.

Du som kommer från ett land utanför EU:

  • Du ska ha ett svenskt, fullständigt personnummer
  • Du ska vara folkbokförd i Mölndal

Du som är EU-/EES-medborgare eller medborgare i Schweiz:

  • Du ska vara bosatt i Mölndal
  • Om du har ett samordningsnummer från Skatteverket så kan du anmäla dig själv online.
  • Om du inte har ett samordningsnummer, kontakta Vägledningsexpeditionen eller Skolexpeditionen så hjälper de dig att lägga in din anmälan.

Du anmäler dig till SFI via länken nedan. Efter anmälan placeras du inom den studieväg och på den SFI-kurs som bäst passar din utbildningsbakgrund.

Behöver du hjälp med ansökan kan du gå till Vägledningsexpeditionen, Campus Mölndal.

Vägledning Campus Mölndal
Göteborgsvägen 19
431 30 Mölndal
031-315 10 14
campus@molndal.se

Du studerar SFI på någon av tre studievägar. Den studieväg som du börjar på är anpassad till din tidigare studievana.

SFI har fyra olika kurser: Kurs A, Kurs B, Kurs C och Kurs D.

Beskrivning studievägar och kurser:

Studieväg 1: Du har kort eller ingen utbildning från hemlandet.
Nybörjare i svenska startar på kurs A.

Studieväg 2: Du har en kort tids studier från hemlandet.
Nybörjare i svenska startar på kurs B.

Studieväg 3: Du har en längre tids studier från hemlandet.
Nybörjare i svenska startar på kurs C.

Hur länge du studerar på SFI är olika beroende på flera saker. Hur mycket svenska du kan sedan tidigare, vilken studieväg du går och hur snabbt du lär dig.

Bor du i Mölndal och vill studera i en annan kommun? Om du vill läsa på gymnasial nivå eller SFI i en annan kommun måste Mölndals Stad godkänna din ansökan. Mölndal kan endast betala för utbildningar i en annan kommun om det finns särskilda skäl, främst om det gäller få kurser. Det beror på att kommunen har begränsade ekonomiska resurser när det kommer till studier i en annan kommun.

Ansökan

 

För att göra en ansökan måste du ta kontakt med utbildningsanordnaren i den kommun som utbildningen tillhör. När du gjort det kommer den kommunen skicka en elektronisk eller skriftlig förfrågan till oss. Ibland behöver du själv skicka underlaget till oss. Det är först när vi har skickat ett svar på den kommunens förfrågan som din ansökan kan behandlas.

Skicka gärna ett motiveringsbrev till oss. Här ska du noggrant beskriva varför du vill studera i en annan kommun och bifoga gärna betyg ifrån dina tidigare studier.


Har du frågor kring Interkommunal ersättning kan du kontakta Vägledningen på Campus Mölndal.

Vägledning Campus Mölndal
Göteborgsvägen 19
431 30 Mölndal
031-315 10 14
vagledning.campus@molndal.se

Bor du i en annan kommun och vill läsa SFI vid Campus Mölndal? Din hemkommun måste först godkänna att du läser SFI vid Campus Mölndal. Om de godkänner att du får läsa i Mölndal ska du be dem fylla i blanketten nedan.

Skicka in blanketten till Campus Mölndal/ SFI-anmälan, Krokslätts fabrker 12A, 431 37 Mölndal. När vi får blanketten så hanterar vi din anmälan.


Vill du läsa en yrkesutbildning med språkstöd? På Campus Mölndal kan vi erbjuda dig att få språkstöd medan du studerar. En yrkesutbildning är på gymnasial nivå och leder till ett yrke inom ett specifikt område. Du studerar till ett yrke samtidigt som du läser SFI, svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller får hjälp med svenskan inom kursen.

Vill du ha mer information om SFI? På Skolverket kan du hitta information om SFI för dig som är vuxen.

Utbildningen är gratis. Du som studerar SFI-kurs har inte rätt till studiemedel. Du har rätt att kombinera studier med jobb eller praktik.

Om du behöver hjälp kan du alltid kontakta vår vägledning.

Vägledning Campus Mölndal
Göteborgsvägen 19
431 30 Mölndal
031-315 10 14
campus@molndal.se

LÄRARNA HAR FÖRSTÅELSE

Jag har läst flera kurser på Campus Mölndal. Jag har trivts på alla, särskilt på SFI. Där har lärarna full förståelse för oss som är nykomlingar och hjälper oss att integreras i Sverige.

Anas

BRA UNDERVISNING

Jag har läst flera språk i andra länder och jag tycker Campus Mölndal har det bästa upplägget. Utbildningen är anpassad för dig som vill lära dig svenska. Det är jättefint att studera här och jag mår alltid bra.

Sophie

Dela på:

Senast uppdaterad