Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Barnskötare

Vill du ge barn en trygg och stimulerande tillvaro medan deras föräldrar arbetar?

Att ge omsorg, leka och vara utomhus är viktiga delar av arbetet som barnskötare. Barnen är i barnomsorgen från att de är ungefär ett år gamla tills de börjar förskoleklass i sexårsåldern. Det finns både privata och kommunala arbetsgivare.

Snabbfakta

 • Start 7 januari 2020
 • Längd 1 300 poäng, jan 2020-feb 2021
 • Studietakt 100%
 • Studieort Mölndal
 • APL 9 veckor (praktik)

Under utbildningen

Utbildningen till barnskötare är både teoretisk och praktisk. I den teoretiska delen av utbildningen får du bland annat lära dig om det pedagogiska uppdraget utifrån styrdokument, etik, barns rätt och pedagogisk planering och pedagogiskt förhållningssätt. Kunskaper om kommunikationens betydelse för lärande och utveckling är viktiga delar i utbildningen men också om grupprocesser, samtal på olika nivåer, konflikthantering, föräldrakontakter, utvecklingssamtal och samtalsmetodik. Du kommer också få tillägna dig kunskaper om människors lärande, utveckling och socialisation i olika sammanhang utifrån olika teorier och teoretiska perspektiv. En del av utbildningen ägnas också till barns olikheter, deras förutsättningar och möjligheter för lärande och deltagande i olika situationer och aktiviteter, samt innebörden av ett inkluderande arbetssätt.

Praktiskt arbete på förskola under utbildningen
I den praktiska delen får du använda de teoretiska kunskaperna i arbete med barn och personal på en förskola. Under din APL på förskolan kommer du möta barn och personal från många olika bakgrunder såväl socialt som kulturellt och där kunskaper om kulturmöten och etnicitet är viktiga, det lär du dig i kursen 'Etnicitet och kulturmöten'. I kursen Hälsopedagogik lär du dig mer om hur viktigt hälsan och ens livsstil är, både när det gäller kost och motion.

I din kommande yrkesroll som barnskötare kommer du möta barn med olika funktionsnedsättningar. Det kan vara barn med fysiska funktionsnedsättningar eller barn med exempelvis ADHD, utvecklingsstörning eller autism. I kursen 'Specialpedagogik 1' får du mycket kunskaper om olika slags funktionsnedsättningar och hur det kan påverka olika individer.

Under din sista termin kommer du att läsa kursen 'Skapande verksamhet'. Den här kursen ger dig kunskap om skapandets betydelse för människors lärande och växande. Du lär dig hur man kan använda bild och form, drama, dans och musik som redskap i pedagogiska sammanhang. I kursen ingår också olika metoder, tekniker och material för skapande aktiviteter.

Kurser som du läser

 • Hälsopedagogik, 100 poäng
 • Naturguidning 1, 100 poäng
 • Barns lärande och växande, 100 poäng
 • Kommunikation, 100 poäng
 • Lärande och utveckling, 100 poäng
 • Människans miljöer, 100 poäng
 • Pedagogiska teorier och praktiker, 100 poäng
 • Pedagogisk ledarskap, 100 poäng
 • Pedagogisk arbete, 200 poäng
 • Skapande verksamhet, 100 poäng
 • Etnicitet och kulturmöten, 100 poäng
 • Specialpedagogik, 100 poäng

Efter utbildningen

Efter utbildningen Barnskötare, kommer du att kunna arbeta som barnskötare på till exempel en förskola. Du kommer tillsammans med förskolläraren ansvara för barnen på en del av en förskola.

Din uppgift blir att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse under den tid då deras föräldrar arbetar. Att ge omsorg, leka och vara utomhus är viktiga delar av jobbet. Utgångspunkten för det som händer på förskolan är läroplanen för förskolan. Det finns både kommunala och privata arbetsgivare.

Är du behörig att söka?

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
- Svenska eller Svenska som andraspråk

Ansökan

Ansökan är stängd inför start januari 2020.

Kontakt

För frågor kring ansökan och antagning kontakta Vägledning Campus Mölndal.

Vägledning Campus Mölndal
Göteborgsvägen 19
431 30 Mölndal
Telefon expedition: 031-315 10 14
vagledning.campus@molndal.se

Har du specifika frågor gällande utbildningen?

Är du intresserad av mer information kring utbildningen? Kontakta då utbildningsansvarig.

Joakim Ryttsén
Rektor
031-315 31 80
joakim.ryttsen@molndal.se

JOBB DIREKT

Det bästa med Campus Mölndal är att kunna läsa en yrkesutbildning på heltid en kort period och sedan är man färdig och kan börja arbeta direkt.

Linda Sundstedt, 2017

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-11-22 11.18

84%

FÅR JOBB EFTER
VO-EXAMEN

81%

AV SFI-ELEVERNA REKOMMENDERAR OSS

100%

BEHÖRIGA
LÄRARE