Cykelmekaniker

Utbildningen ges med och utan språkstöd.

Är du intresserad av att jobba inom cykelbranschen? Det finns ett stort behov av kompetens inom detta område. Allt fler företag investerar i miljövänliga transportmedel såsom elcyklar men även vanliga traditionella cyklar. Det i sin tur har lett till att kompetens efterfrågas för att underhålla dessa färdmedel.

  • Längd 500 poäng
  • Studietakt 100%
  • Studieort Mölndal
  • Utbildningsform Lärling

Under utbildningen

Utbildningen till cykelmekaniker är till stor del praktisk. Den teoretiska delen av undervisningen sker på plats beroende på kurs och upplägg. Du lär dig bland annat montering och reparation av cyklar. Vilka material du ska använda och hur detta påverkar miljön. Du får ökad kunskap om hur du bemöter kunder på ett bra sätt och hur du ger bra service. Detta är en viktig del för att kunna tillgodose kundens behov och önskemål.

Vid behov ges stöd i det svenska språket (yrkessvenska) som riktar sig till yrket.

Arbetsförlagt lärande (APL)

Du är på en arbetsplats där du får handledning av din handledare. Denna stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på att din APL-plats kan ligga långt från din bostad. Minst 70% av utbildningstiden är du på arbetsplatsen. 

Kurser

  • Orienteringskurs- kartläggning 80 poäng
  • Hantverk- introduktion 200 poäng
  • Produktionskunskap 100 poäng
  • Material och miljö 100 poäng
  • Service och bemötande 100 poäng

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta som cykelmekaniker där ditt ansvarsområde är att montera, justera, meka och reparera cyklar och cykeltillbehör.

Behörighet

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper som utbildningen syftar till att ge. Och om du bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Från ansökan till antagning

Om din ansökan godkänns kan du bli kallad till intervju. Om du blir antagen får du en kallelse för att börja med en orienteringskurs på 80 poäng. Har du ett annat modersmål än svenska kommer du att få stöd i svenska språket (yrkessvenska).

Övrig viktig information

Vi samarbetar med representanter från arbetsmarknaden i våra yrkesutbildningar. Utbildningen anpassas utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Du följer handledarens arbetstider på lärlingsplatsen vilket kan innebära arbete helger och kvällar.

Studietakt

Heltid

CSN

Du är berättigad att söka studiemedel. Sök studiemedel hos CSN.

Kontakt

För frågor kring ansökan och antagning kontakta Vägledning Campus Mölndal.

Vägledning Campus Mölndal
Göteborgsvägen 19
431 30 Mölndal
031-315 10 14
campus@molndal.se

EGET ANSVAR

Jag har läst flera olika kurser på Campus Mölndal och har trivts sedan första dagen. Ansvaret för att lära sig ligger på oss elever och gör också att man vill lära sig mera och studera vidare.

Alen Bejatovic

Arrow-right

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-05-12 09.14