Nätverks- och systemtekniker

Vill du arbeta i en framtidsbransch där jobben finns?

Då ska du läsa till Nätverks- och systemtekniker. IT-branschen kommer behöva anställa 70 000 personer de närmsta 4 åren. Har du intresse för IT, teknik och hårdvara är detta utbildningen för dig.

  • Längd 1150 poäng
  • Kursstart 10 januari 2022
  • Studietakt 100%
  • Studieort Mölndal
  • Praktik 8 veckor
  • Studiemedel Du är berättigad att söka studiemedel.
  • Sista ansökningsdatum Ansökningen är stängd

Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Du kommer lära dig mycket om olika ämnesområden som är bra att kunna i din framtida yrkesroll. Under dina studier kommer du gå igenom bland annat switchar, routrar, access-punkter, brandväggar och lastbalansering. Du kommer även få lära dig om VPN, routingprotokoll, IT-support och ärendehantering samt felsökning i nätverk och nätverkstjänster.

Efter utbildningen

Som nätverks- och systemtekniker arbetar du med installation, drift och underhåll av nätverksrelaterade produkter och tjänster. Det är vanligt att nätverkstekniker arbetar för konsultbolag och du har då löpande dialog med dina kunder. Några exempel på större projekt kan vara att flytta servermiljöer till molnteknik eller uppgradering av brandväggar för att nätverket ska vara så säkert som möjligt. Du arbetar främst med större nätverk och stadsnät.

Som nätverks- och systemtekniker har du ett ansvarsfullt arbete. Att nätverket fungerar är ofta nödvändigt och många gånger avgörande för ett företags verksamhet, oavsett om du arbetar med ett mindre eller större datanät. Detta är ett yrke som kräver noggrannhet för att nätverket ska fungera och du arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för datasäkerheten i verksamheten.

I din yrkesutbildning ingår praktik. Arbetsförlagt lärande innebär just att du är på en arbetsplats och genomför en del av din utbildning där. Under din utbildning får du följa en handledare som stöttar dig. Du kommer att följa din handledares arbetstider vilket kan innebära att du behöver arbeta helger och kvällar. Du kan även behöva arbeta tidigt på morgonen. Du får vara beredd på viss restid till din APL-plats.

Du som kan bli aktuell för utbildningen kallas till ett obligatoriskt informationsmöte. Detta sker före din antagning så att du får veta mer om utbildningen och de olika yrkesområdena du kan arbeta inom. Du måste delta i informationsmötet för att kunna bli antagen till kurspaketet.

För att kunna läsa denna utbildning ska du vara behörig i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

  • Grundläggande svenska/svenska som andraspråk
  • Engelska
  • Matematik

Du bör även ha god datorvana och intresse för teknik och hårdvara. Du kommer att behöva söka egen praktikplats (APL). Skolan kan hjälpa till om du behöver det.

Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

Är du intresserad av mer information kring utbildningen? Kontakta oss via formuläret nedan.

EGET ANSVAR

Jag har läst flera olika kurser på Campus Mölndal och har trivts sedan första dagen. Ansvaret för att lära sig ligger på oss elever och gör också att man vill lära sig mera och studera vidare.

Alen Bejatovic

Dela på:

Senast uppdaterad