Fler friska år
Under våren 2022 gjorde vård- och omsorgsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen gemensamt en förstudie vid namn Fler friska år. Bakgrunden är att befolkningen lever allt längre och att det hälsofrämjande arbetet är en förutsättning för att klara morgondagens välfärd.
Gå direkt till Mölndals stads träffpunkter
Tre delprojekt
I förstudien gjordes en omvärldsanalys, kommunalekonomiska beräkningar, identifierade utmaningar samt åtta angelägna satsningar. Budgetberedningen gav under hösten 2022 de båda förvaltningarna i uppdrag att arbeta vidare med tre av dessa satsningar: Senior Sport School, Kulturgaranti för äldre och Digidelcenter.
Bidrag till föreningar
Under 2023 hade föreningar i Mölndal för första gången möjlighet att ansöka om bidragsmedel som skulle bidra till fler friska år för Mölndalsborna. 8 föreningar beviljades medel för satsningar i allt från fallprevention med judoklubb till skapande i mosaik och hundkurs för +65:are. Aktiviteterna hade som syfte att främja sociala interaktioner mellan invånare i Mölndal och bidra till ett gott liv.
Under 2024 finns ny möjlighet att söka bidrag för fler friska år.
Magasinet Fler friska år
Därtill har projektgruppen identifierat behovet av att gå samman med föreningslivet med en riktad kommunikationsinsats som landade i ett magasin för alla i Mölndal som är 65 år och äldre. Magasinet skickades hem till brevlådan till ovan målgrupp men kommer också att finnas tillgänglig på bibliotek och träffpunkter i Mölndal. Magasinet kommer också att finnas på engelska, att hämta på stadens bibliotek.
Ett urval av artiklarna presenteras här digitalt på vår webbsida. Om du har behov av översättning kan du använda webbsidans översättningsfunktion.
Risken att ramla ökar med stigande ålder. Men genom att träna balans, styrka och fallteknik kan du både förebygga fall och undvika skador.
Häng med till judoklubben som lär dig falla med finess.
Helst vill vi stå stadigt på benen och slippa de negativa följder ett fall kan få. Men om olyckan ändå är framme är det bra att ha tränat in hur kroppen bör reagera.
När du väl lärt dig att falla rätt sitter det i muskelminnet, säger Anders Krus, som är pensionär och judoinstruktör på IK Västra Mölndals judoklubb.
Ett par gånger i veckan är han på judoklubben och leder kurser i falltrygghet för äldre. Själv har han tränat judo sedan han var 15. Nu vill han dela med sig av sina kunskaper och bekämpa det folkhälsoproblem som fallolyckor utgör.
Initiativet är Svenska judoförbundets och väl spritt över landet. Tanken är att skapa trygghet. Att ingen ska behöva begränsa sitt vardagsliv av rädsla för ramla.
Men förhoppningen är också att satsningen ska leda till att färre äldre faktiskt drabbas av fallolyckor. Därför tränas inte bara fallteknik. Utan även balans och styrka i förebyggande syfte, vilket behövs eftersom vi tappar i muskelstyrka med åren.
I Anders grupper deltar både män och kvinnor från 60 år och uppåt. En av dem är Christina Scherman. Hon gillar att övningarna anpassas efter deltagarnas egna förutsättningar.
Jag tar gärna en boll till hjälp när jag tränar fall. Det kommer jag nog fortsätta med. Men vi får se, säger Christina.
Samtidigt känner hon sig mycket modigare i dag än när hon började på kursen.
Det är det som är så kul! Jag vågar mer och lär mig saker hela tiden, säger hon.
Träningskompisen Ingrid Parker håller med.
Förr kunde jag aldrig göra kullerbyttor, men nu försöker jag. Det en seger över mig själv, säger Ingrid.
Christos träffar Mölndalsbor i livets alla faser
Även de kunder som bara vill ha en liten pratstund är välkomna in. Blommorna är Christos levebröd. Men det är människorna han möter som får honom att må bra.
iI mer än tre decennier har Christos Grozos försett Mölndalsborna med blommor. Första tio åren hade han en butik på Frejagatan. Numera ligger den på Brogatan.
Det är ett jobb som innebär att han tar del av sina kunders liv från vaggan till graven. I glädje och sorg. Till vardag och fest. Ja, alla tillfällen i livet där blommor hör till. Ett kort tag testade han att ha tobaksbutik, men det gav inte alls lika mycket.
Har du en gång börjat med blommor, kan du inte göra något annat, säger Christos.
Han är 68 år och tänker stå i sin butik så länge kroppen orkar. Här får han flödet med kunder som kommer och går.
Många kommer in en sväng bara för att prata lite. Jag är själv social och mår bättre av att vara här än att sitta hemma, säger han.
Christos berättar att han är van vid att vara i ständigt arbete. I bergsbyn i norra Grekland där han växte upp fanns alltid något att göra. Familjen var fattig och självförsörjande.
Det enda vi köpte var socker och salt. Vi odlade och gjorde allt själva, säger han och konstaterar att det liv han lever i dag är helt annorlunda jämfört med barndomen
Till Sverige kom Christos som 19-åring. Han hade just slutat gymnasiet och mönstrat in i militären när oroligheter ledde till att Grekland började mobilisera. Christos ville bort och valde att söka sig till Chalmers.
Tanken var att bli ingenjör. Men jag jobbade som diskare på diskotek och det blev svårt att hinna med. Jag tog några högskolepoäng, men gick aldrig färdigt, säger han.
När det gällde svenska språket gick han däremot enligt eget utsago ”all in” och lärde sig snabbt. De viktigaste nycklarna blev en kurs i svenska för invandrade studenter – och en kväll på Liseberg. Det var där, efter bara två och en halv månad i Sverige, han träffade den svenska kvinna han fortfarande är gift med.
Jag tror att hon tyckte att jag såg ut som Cat Stevens, säger Christos och ler finurligt.
I Mölndal finns gott om alternativ för ett aktivt liv. Oavsett vem du är och vad du gillar. Möt gänget som träffas en gång i veckan för att måla akvarell ihop, Mona som är engagerad hundägare och Tommy som spelar boule nästan varje onsdag.
Läs om Ulla Wahlberg Jönsson som deltar i en akvarellgrupp
Att ta upp ett gammalt intresse är aldrig försent. Inte om du frågar Ulla Wahlberg Jönsson. En gång i veckan målar hon akvarell ihop med andra konstintresserade seniorer. Det har hon gjort i snart sju år.
Jag tyckte om att rita, teckna och måla som barn. Sedan var det annat i livet som tog över. Kärlek, barn, äktenskap och jobb, säger Ulla.
Det var först som pensionär hon fick åter tid att släppa fram sin kreativa ådra.
När jag jobbade som apotekare använde jag mest vänster hjärnhalva. Jag insåg att det var dags att testa högersidan lite, säger hon och skrattar.
Erfarenheten av att ha varit ringrostig i början delar hon med många i gruppen. Det har inte varit något hinder. Även om vissa är skickliga med penseln, målar alla efter egen förmåga. Inga förkunskaper behövs för att vara med.
Enda kravet är att ha med sig eget material och vara lite självgående.
Vi har ingen som leder gruppen, utan ger varandra tips och råd, säger Ulla.
De brukar träffas på Berghemsgatan i Krokslätt och det är Träffpunkten som hjälper till med lokal. Ett par gånger om året ställer de dessutom ut på Café Möllan.
Det är många av oss som tycker att det är kul. Inför en utställning målar vi ofta på något tema, som gamla Mölndal, nya Mölndal eller vinter, säger Ulla.
Hur träffarna blir beror på dagsform. Ibland målas det koncentrerat och tyst. Ibland är fikastunden längre än själva skapandet.
Att prata och lära känna varandra är minst lika viktigt som själva aktiviteten.
Jag hade inte målat lika mycket om jag skulle gjort det hemma i min ensamhet. Jag behöver den här puffen. Inspirationen och gemenskapen, säger Ulla.
Läs om Mona Borgh som är hundägare och aktiv i brukshundsklubben
Första hunden skaffade Mona Borgh som 13-åring. Hennes föräldrar tyckte att det var för dyrt, men när Mona hade sparat ihop pengar på egen hand tog invändningarna slut.
Det blev en liten pudel, säger Mona.
Sedan dess har hon nästan alltid haft hund. Oftast två åt gången. För tillfället är det Ika, en bouvier de flandres, och Spacy som är en mellanpudel.
Mona konstaterar att hon trivs med tillvaron som matte. Att ha valpar är ren glädje, och med mer än en hund är det fantastiskt att se hur deras samspel utvecklas. Samtidigt gillar hon att lära dem nya saker och tävla i sådant som lydnad eller spår- och specialsök.
Och så kommer du ut i skogen! Det är en lisa för själen, säger hon.
Inte minst när livet visat sig från sin tuffa sida har hundarna spelat en viktig roll. För 20 år sedan drabbades Mona av reumatiska besvär. Det ledde i sin tur till att hon blev sjukskriven i långa perioder, ända fram till det var dags för pension. Då blev hundarna räddningen. De fick henne att komma iväg ut och träffa folk.
I dag är de flesta av Monas vänner sådana hon har fått genom brukshundsklubben.
Det är skönt att ha ett ställe att åka till. Där jag bara kan vara och diskutera hund med människor som delar mitt intresse, säger hon.
Läs om Tommy Edman som är volontär och leder bland annat bouleträffar
Himlen bjuder på regntunga skyar, men det stör inte boulespelet. Tommy Edman, som leder gruppen, och ett tiotal deltagare är i full gång på planen intill Mötesplats Åby.
De flesta har varit med förut, en är ny – men alla är exakt lika välkomna.
Tommy vet vad det kan betyda att komma ut ur lägenheten och umgås en stund.
Ja, i dag känner jag många människor runt om i hela Mölndal. Så var det inte för sex år sedan. Då var jag rätt ensam, säger Tommy.
När han gick i pension var han redan änkling sedan några år och visste vad som kanske väntade. Jobbet hade fått ta mycket tid och umgänget, vilket främst bestod av fruns gamla vänner, hade försvunnit allt mer.
Men så läste han i en tidning att det ordnades sittgympa på en av stadens träffpunkter.
Jag tänkte att jag får gå dit. På plats blev jag oerhört väl mottagen och ville komma tillbaka. Sedan fortsatte jag och det blev ännu fler aktiviteter, säger Tommy.
Numer har han inga problem att få dagarna att gå. I egenskap av volontär är han själv den som leder allt från boule och biljard till promenader. Dessutom går han på så kallade miniträffar och spelar frisbeegolf. I privat regi samordnar han fredagsluncher. Just biljarden, som Tommy har på måndagar, har fått en speciell inriktning.
På biljarden är vi bara män. Karlar brukar ju ha lite svårare att ta sig ut, men det kan bli lättare om man vet att det kommer fler män, säger Tommy.
Kontakt
Mölndals stad
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00
kontakt@molndal.se
Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag 8.00-16.30
onsdag 8.00-16.30
torsdag 8.00-18.00
fredag 8.00-16.30
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.