Läs intervju med AstraZenecas Site IT-manager!

AstraZeneca och Life Science handlar inte bara om ämnen som kemi, biologi, medicin och forskning. Det behövs också ett team av IT-experter och ingenjörer för att skapa resultat!

Vi blev nyfikna på att veta mer och har därför träffat en av de 150 IT-experter som arbetar på AstraZeneca.

- Hej Robin Brouwer, Site IT-manager på AstraZeneca. Vi är jättenyfikna på vilken betydelse IT-experter har inom Life Science och vad som är hetast inom branschen?

- Det hetaste i branschen är data science, big data, tillsammans med Artificiell Intelligens (AI). Genom åren har vi samlat oerhörda mängder information (big data) och genom AI kan vi dra slutsatser från redan insamlad data. Det gör att vi på ett effektivt och snabbt vis kan få fram nya läkemedel till patienter. AstraZeneca är en stor arbetsgivare i Sverige och vi behöver många personer som kan arbeta inom dessa områden.

Robin gör en jämförelse med självkörande bilar som de flesta känner till:

- De kan köra själva, men någon måste bygga dem och se till att de fungerar. Det blir ju vi människor. På samma sätt fungerar det i vår verksamhet, menar Robin. I slutändan är det ändå människan som gör bedömningen, men vi får mycket hjälp av AI.

Vidare berättar Robin att datavetenskap behövs för att göra visualiseringar i 3D. Alla har olika sätt att tänka på för att ta sig vidare - och det gäller även forskare. Två forskare kan ha exakt samma bakgrund, men ändå ha helt olika sätt att ta till sig information för att ta ett resultat vidare. En del måste se hur en koppling mellan två molekyler ska se ut, medan andra nöjer sig med att ha kopplingen förklarad på papper. Då är det bra om IT-experten i teamet kan stötta med just den presentation av data som forskaren behöver.

- Ett konkret exempel är hur vi använder AI för att studera olika biomarkörer (dvs mätbara indikatorer av ett biologiska tillstånd), kopplade till tidigare genomförd forskning. Det är nämligen så att läkemedel kan fungera olika beroende på ditt kön, blodgrupp, etnicitet och så vidare – och AI kan hjälpa oss ta reda på det! Dessutom tittar vi mycket på kombinationsläkemedel, för att förstå vad som händer om man tar två olika läkemedel samtidigt.

Så, vilka är då Robins bästa tips till dig i gymnasieåldern som gillar data och IT - och som överväger att jobba inom branschen i framtiden?

- Vilka programmeringsspråk du väljer att läsa spelar mindre roll. Satsa gärna på att lära dig två språk och lär dig dem ordentligt. Tänk på att det är bakgrunden till språken som spelar roll, hur de är uppbyggda i olika principer och mönster. Bra kunskaper i Excel kan vara en bra inkörsport för att förstå databaser och själva datalagringen, som verkligen är grunden i allt vårt arbete. På AstraZeneca har vi inte gjort några särskilda val gällande programmeringsspråk, vi väljer istället det som vi anser vara bäst lämpat för uppdraget. Vi arbetar bland annat med Java och Microsoft i Linux och MS Windows miljö och med skriptspråken Python och Pearl.

Som bekant så går teknikutvecklingen i en rasande fart. Robin passar därför på att påminna om att det är bra att du är beredd på att det kan ske snabba svängningar i ditt arbete. Men det finns något hållbart över tid som du som är IT-intresserad kan sikta på direkt:

- Bygg din egen dator någon gång i livet! Det ger dig en känsla för vilka bitar som behövs och hur de fungerar tillsammans.

Kontakt

Ann-Christin Forsman
Marknadsutvecklare
031-315 30 37
0765-17 61 54
ann-christin.forsman@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad