Elva Franklinselever till semifinal i forskningstävling för unga

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt som berör naturvetenskap, teknik och matematik. Varje år tävlar gymnasielever i årskurs 3 från hela Sverige genom att skicka in sina gymnasiearbeten för bedömning.

Bland de bidrag som gått vidare till semifinal finns elva elever från Franklins gymnasium.

I och med att vi är en ung gymnasieskola är det första gången våra elever har möjligheten att delta. Jag är väldigt stolt över att elva av våra elever går vidare till semifinal, det är ett fantastiskt resultat, särskilt med tanke på att det i år är rekordår med över 725 bidrag, säger Maria Solérius, rektor.

Den 8 mars är det semifinal på Chalmers i Göteborg

Här utses de 55 bästa projekten från hela landet, som går vidare till den stora finalen som pågår mellan den 4 april till 7 april. Gymnasiearbetena bedöms av en jury som består av forskare med expertkunskaper inom naturvetenskap, teknik och matematik. Bedömningen baseras på vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation.

Möjlighet att bli uttagen till forskningslandslaget

I finalen delas priser ut till ett värde på över 500 000 kr. Dessutom utses Sveriges Unga Forskningslandslag som sedan kommer att representera Sverige på världens största vetenskapstävlingar för unga, från Sverige och Europa till USA och Kina.

Följande elever och gymnasiearbeten på Franklins gymnasium har gått till semifinal:

  • Caesar Paulsson: Sötningsmedels påverkan på tarmfloran - E.coli som modellorganism för in vitro undersökning av effekt
  • Ella Riegnell Behm: Underskattade antibakteriella substanser - Kan de rädda världen?
  • Emilia Henriksson Ivemalm: Genmodifiering - vet du verkligen lika mycket som du tror?
  • Herman Sterner, och Johan Lundström: Hur flyger discar? - En experimentell studie om flygegenskaperna hos en rotationsstabiliserad vinge
  • Iris Spremo: Påverkan av bakterietillväxt - Kombinerad användning av tandkräm och munskölj
  • Klara Språng: Sedimentprovtagning - En undersökning av olika metoder att ta upp sediment och skillnader mellan sediment på olika platser
  • Lova Hjemgaard: Framställning av de tre fundamentala syrorna svavelsyra, saltsyra, salpetersyra från hushållsprodukter.
  • Moa Waern: Ungdomars åsikter kring CRISPR-Cas9 med fokus på etik
  • Nora Axberg: Neurodiversitet -En följd av dysfunktionella spegelneuroner?
  • Simon Wretborn: Bränsleförhållandets effekt på raketmotorer

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad