HRB-eleverna bakar semlor och planerar lunchmenyn.

Såhär i semletider bakar eleverna inte bara semlor, utan de planerar även för lunchen som serveras på restaurang Freja.

Just nu står fettisdagen runt hörnet och den senaste tiden har eleverna förberett sig för den stora dagen genom att baka semlor. Att följa dessa typer av högtider ger oss även möjlighet att diskutera traditioner och historia, i detta fallet Sveriges historia. Varför äter vi egentligen semlor? Varför heter det fettisdagen? Varför fastade vi i Sverige? En bulle kan väcka många frågor och diskussioner. Samtidigt som vi pratar traditioner tränar vi på att forma släta bullar, spritsa grädden så varje semla ser likadan ut, det är många moment att öva på. För att inte tala om mandelmassan, hur får vi den att smaka bäst? Här får våra sinnen avgöra, smak, känsel och lukt.

För att öka elevernas delaktighet och tillvarata deras intresse får eleverna då och då planera för en veckas lunchmeny. Senaste veckan var det vår tredjeårselev Frida som planerat för tacobuffé och hamburgare med sötpotatispommes. Inför detta krävs det att eleven tar fram recept, räknar om receptet, funderar över kostnad och lämplighet. Passar dessa rätter att servera på en lunchrestaurang? Vad blir inköpspriset i relation till vad en lunch kostar?

När det väl är dags för tillagning är det eleven som är köksmästare, men självklart finns läraren där vid behov. Dock lägger lärarna stor vikt vid att utmana eleverna och med detta ansvar växer de, samtidigt ger det läraren en chans att se vad vi eventuellt skall öva mer på. Likaväl väcker det intresse hos andra elever som också vill planera för en veckas lunch på restaurangen.

Såhär i efterhand vet vi att Fridas luncher var väldigt uppskattade av gästerna och vi ser fram emot nästa elev och vad hen kommer att servera.

Dela på:

Senast uppdaterad