Bas-gruppen odlar äppelträd från grunden.

I växthuset är den mesta undervisningen praktisk och så även det senaste projektet - att odla upp ett äppelträd från kärna.

Genom att göra undervisningen så praktisk som möjligt erbjuds eleverna fler möjligheter, genom att använda fler sinnen, att ta till sig det som läraren lär ut. Syftet med detta pågående äppelprojekt är att undersöka om vi kan driva upp äppelträd från en kärna.

I bas-gruppen började vi vårt äppelprojekt genom att gå till affären för att inhandla våra äpplen. Inte bara fick vi möjlighet att se vilka äpplen som finns i affären eller var de kommer ifrån utan vi fick också chans att lära känna vår närmiljö och träna på att betala med pengar.

Vi handlade svenska äpplen, och kunde då diskutera varför det är viktigt att handla svenskt och genom detta tänka på miljön. Äpplena vi valde hette Alice, Lobo och Summerred. Väl tillbaka på skolan hade vi provsmakning och röstade om vilket äpple vi tyckte smakade bäst. Då kunde vi även prata om demokrati och hur det kan gå till när man röstar.

Nästa steg blev att ta vara på kärnorna och låta dem torka i några dagar. Och när kärnorna torkat planterade vi dem. Eleverna gjorde sina egna skyltar på dator, fick välja färg och typsnitt, och märkte upp varje planterad kärna.

Nu väntar vi spänt på hur det ska gå med vårt äppel-projekt. Kommer vi lyckas driva upp ett äppelträd? Kommer kärnorna börja gro och hur tar vi då bäst hand om våra plantor? Men i väntan på att våra äppelplantor skall börja gro säljer vi krukväxter som vi satt från sticklingar. Välkommen till växthuset om du skulle vilja köpa dig en krukväxt, och fråga oss gärna om hur det går för våra blivande äppelträd.

Dela på:

Senast uppdaterad