Programmet för hälsa, vård och omsorg

Vill du arbeta med att hjälpa och ta hand om människor – unga som gamla? Är du intresserad av att arbeta inom fritidsverksamhet, med barn på förskola, eller med äldre personer på ett äldreboende? Då kan programmet för hälsa, vård och omsorg vara något för dig!

Utbildningen är yrkesinriktad, vilket innebär att du förbereder dig för att börja jobba på riktigt efter utbildningens slut.

Det här lär du dig

Du lär dig mycket om människan, om hälsa och ohälsa och om hur en människas livsstil kan påverka hälsan. Du lär dig om människors olika behov och utveckling. Främst lär du dig om barn, unga och äldre människor. Du får kunskaper om människors behov av vård och omsorg i olika skeden i livet.

Under utbildningen tränar du på att samarbeta med andra, på att ge god service och ett bra bemötande. Du lär dig om arbetsmiljöfrågor och får kunskap om mänskliga rättigheter. Dessutom är demokratiska värderingar och frågeställningar om vad som är rätt och fel, viktiga inslag. Ditt sista år kan praktiken riktas mot det område som du önskar specialisera dig inom. Det kan vara inom exempelvis fritidsverksamhet, barnomsorg, vård- och omsorg eller lokalvård.

De kurser som ger dig yrkeskunskaper, så som kurserna ”Hälsa” och ”Vård och omsorg”, kommer du läsa tillsammans med lärare och elever på Vård- och omsorgsprogrammet på Krokslättsgymnasiet.

Teori blandas med praktik (APL)

I din utbildning varvas teori med minst 22 veckors praktik ute på en verklig arbetsplats, så kallad APL. Främst gör du APL under år tre och fyra. Innan dess gör du flera studiebesök inom olika verksamheter. På Frejagymnasiet handplockas din APL-plats med utgångspunkt i dina intressen, behov och önskemål.

Möjlighet till utlandspraktik

Gillar du att resa och är nyfiken på hur arbete inom hälsa, vård och omsorg fungerar i andra delar av världen? Frejagymnasiet är involverade i ett unikt internationellt projekt där målet är att några elever från våra nationella program ska kunna göra en praktikperiod i Kenya, Afrika.

Läsa som lärling?

För dig som vill, finns möjlighet att gå en lärlingsutbildning inom programmet. Det innebär att minst hälften av din utbildning genomförs på en eller flera arbetsplatser.

Vill du veta mer om Frejagymnasiet?

Kanske vill du fråga om möjligheterna till utlandspraktik, träffa våra lärare eller så funderar du över dina möjligheter till arbete efter avslutad utbildning? Eller så vill du spana in våra lokaler ... eller något helt annat!

Oavsett vilket ska du passa på att besöka oss på Öppet hus!

Du kan också läsa citat från några av våra elever.

Vill du läsa årets broschyr som pdf?

image/svg+xml symboler

Jag tycker att det är toppen att läsa på Frejagymnasiet. Här är samspelet mellan lärare och elever bra och de andra eleverna är snälla och omtänksamma.

Frida, åk 2, 2017

Det är skönt att Frejagymnasiet är en mindre skola. Redan under min praktikvecka kom jag nära både lärare och elever. Dessutom får jag alltid fort hjälp eftersom klassen inte är så stor.

Christian Seesai, åk 4, 2016

Vi har en plan mot diskriminering och kränkande behandling

image/svg+xml symboler

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-10-02 13.42