Krokslättsgymnasiet fyller 25 år

I år är det 25 år sedan Krokslättsgymnasiet startade sin verksamhet. Redan från början har vi haft våra lokaler i Krokslätts fabriker och vårdutbildning har erbjudits sedan dag ett.

Året var 1992 när Vårdgymnasiet i Mölndal först slog upp sina portar. Skolan drevs då av det dåvarande Bohuslandstinget. Som namnet antyder så var det vårdutbildning som stod i fokus och länge erbjöd skolan vårdutbildning både till ungdomar och vuxna. Sedan några år har vårdutbildningen för vuxna dock flyttats till våra grannar Campus Mölndal, som också håller till i Krokslätts fabriker.

Just läget i Krokslätts fabriker – mellan Mölndals centrum och Korsvägen – med både spårvagns- och bussförbindelser nära till hands, har nog alltid varit en styrka för skolan. Lokalernas ålder och historia ger dessutom både en trevlig och genuin skolmiljö att vistas i idag liksom ett stycke rolig kuriosa. De lokaler som Krokslättsgymnasiet ligger i uppfördes 1890-1907 av Claes Johansson & Co:s Väferi AB (senare Mölnlycke Väfveriaktiebolag) och kallades Krokslätts fabriker. I byggnaderna drevs en av Sveriges största textilfabriker fram till 1970-talet. Idag är lokalerna ombyggda till bland annat skola och kontor för olika företag, men namnet består alltså. Byggnadernas historiska värde har även gjort att de byggnadsminnesförklarats av Länsstyrelsen.

1999 övergick Vårdgymnasiet i Mölndal i kommunal regi och tillhör sedan dess Mölndals stad. Några år senare bytte skolan namn till Krokslättsgymnasiet, ett namn som alltså består än idag. Skolans logotyp har dock förändrats flera gånger under åren. Från början delade skolan logga med Bohuslandstinget och hade då en kombination av ett blått B och en fiskmås som märke. Senare hade skolan en kombination av initialerna i Vårdgymnasiet i Mölndal - ett kombinerat V och M i en gul symbol - som påminde lite om en kungakrona, som logga. Därefter hade skolan under en kortare tid en logga som utgjordes av skolans namn i rosa text med ett hjärta istället för prickar över ä. I sin nuvarande logotyp har skolan förhoppningsvis hittat hem med ett tegelrött K och en logga som kan symbolisera olika saker om en vrider på den.

Krokslättsgymnasiet har aldrig varit en stor skola och många elever har nog lockats hit just av det lite mindre formatet och en större närhet till lärare och andra elever. Genom åren har vi ändå hunnit ge hundratals elever utbildning, främst inom vård- och omsorg, men inte enbart. Utöver Vård- och omsorgsprogrammet fanns på Krokslättsgymnasiet under många år även Barn- och fritidsprogrammet. Dessutom har yrkeshögskoleutbildningar till aktiveringspedagog, som idag hålls av Campus Mölndal, tidigare organiserats av Krokslättsgymnasiet.

Idag finns utöver Vård- och omsorgsprogrammet flera programalternativ inom ramen för introduktionsprogrammen; Programinriktat individuellt val mot vård och omsorg, Yrkesintroduktion mot vård och omsorg, Individuellt alternativ samt Språkintroduktion. Nästa höst siktar vi på att ta ytterligare ett kliv då vi startar Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap. Kopplat till SA-programmet kommer även preparandutbildning att startas.

Dela på:

Senast uppdaterad