Barn- och fritidsprogrammet

Vill du hjälpa barn och unga att få en bra start i livet och bidra till att de utvecklas och växer som personer? Vill du stötta vuxna med funktionsnedsättning i sitt boende eller i daglig verksamhet?

Barn- och fritidsprogrammet passar dig som har hjärtat på rätt ställe, är social och tycker om att leda och hjälpa andra. Du har lätt för att samarbeta och att anpassa dig efter olika situationer och olika människors behov. Du vill hjälpa barn och unga eller personer med funktionsnedsättning att utvecklas och nå sin fulla potential

En inriktning och två yrkesutgångar

Hos oss läser du barn- och fritidsprogrammet med inriktningen pedagogiskt och socialt arbete. Du lär dig att bemöta människor i olika åldrar och i olika situationer. Du läser kurser inom bland annat pedagogik, hälsa och ledarskap. Du övar på att pedagogiskt kunna leda andra människor i rätt riktning och på att samarbeta.

År tre fördjupar du dig i någon av våra yrkesutgångar. Inom yrkesutgången barnskötare specialiserar du dig på barn och unga och deras utveckling. Inom yrkesutgången personlig assistent lär du dig mer om de behov som personer med funktionsnedsättningar kan ha.

Lär dig från praktik i arbetslivet

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram, vilket innebär att du gör praktik i arbetslivet (APL) för att prova på det du lär dig på riktigt. Samtidigt lär du dig hur det fungerar på en arbetsplats och knyter värdefulla kontakter för framtiden. Din praktikplats kan t.ex. vara på förskola, på fritids, i daglig verksamhet eller inom funktionshinder. Hos oss kan du få möjlighet att göra delar av din APL utomlands.

Lärling eller skolförlagd? – Du väljer

Du som väljer att läsa barn och fritid som skolförlagd utbildning gör minst 15 veckor praktik i arbetslivet. Läser du istället som lärling är minst halva din utbildningstid praktik.

Detta kan du jobba med

Efter avslutad utbildning får du en yrkesexamen. Beroende på vilken yrkesutgång du väljer kan du direkt börja jobba som barnskötare på förskola eller fritids, alternativt som personlig assistent inom boende eller daglig verk­samhet.

Du kan också läsa vidare på högskola

Hos oss är grundläggande högskolebehörighet inbyggd din utbildning, så att du efter examen kan läsa vidare till yrken som t.ex. förskolelärare, socionom, lärare, polis eller psykolog. Att arbeta några år efter studenten för att sedan läsa vidare är ett populärt och praktiskt sätt att tjäna egna pengar, få arbetslivserfarenhet, och samtidigt få tid att fundera på vad du vill göra i framtiden.

Vård- och omsorgscollegediplom

Barn- och fritidsprogrammet med yrkesutgången personlig assistent ingår i vårt vård- och omsorgscollege, vilket är en garanti att din utbildning håller riktigt hög kvalitet. Efter examen får du ett diplom som visar att du har studerat hos en certifierad utbildare.

Saknar du behörighet?

För dig som vill läsa Barn- och fritidsprogrammet men riskerar att inte bli behörig i något av ämnena engelska eller matematik men att du är behörig i övrigt, finns på Krokslättsgymnasiet ett fåtal utbildningsplatser för detta. Dessa går under namnen Barn och fritid IMV. Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

Arrow-right

 POÄNGPLAN BF

Arrow-right

Undervisningen på Krokslättsgymnasiet är riktigt bra. Jag trivs verkligen med alla lärare. De ser mig och är riktigt bra på att motivera oss elever.

Mehdi, 2019

Krokslättsgymnasiet är en liten och väldigt personlig skola. Här känner lärare och rektor alla elever. Lärarna är riktigt bra på att förklara på olika sätt så vi elever verkligen förstår. Jag trivs superbra!

Aline, 2019

Ange bildtext

Dela på:

Senast uppdaterad