Barn- och fritidsprogrammet

Barn och fritid är programmet för dig som vill arbeta med människor och vill lära dig hur människor tänker och fungerar.

Är du nyfiken på yrken som barnskötare, personlig assistent, väktare, elevassistent eller vill du jobba på idrottsanläggningar? Kanske vill du stötta människor i sitt boende, i daglig verksamhet eller på skola? Då kan detta program passa dig.

Barn- och fritidsprogrammet går att läsa som skolförlagd utbildning eller lärlingsutbildning.

Kurser och inriktningar

Första året läser alla på barn- och fritidsprogrammet gemensamma grundkurser. Du lär dig om hälsa, pedagogik och ledarskap, vilket är värdefulla kunskaper oavsett vad du vill göra efter gymnasiet. Inför år två fördjupar du dig i någon av inriktningarna pedagogiskt arbete eller socialt arbete.

Skolförlagd eller lärling? Du väljer.

Du som läser programmet som skolförlagd lär dig yrkesämnena i skolan - därefter gör du praktik i arbetslivet. Du som går en lärlingsutbildning läser istället i princip alla yrkesämnen ute i arbetslivet. Båda utbildningsformerna leder till en yrkesexamen och kan ge behörighet till högskola.

Lär dig på riktigt - från praktik i arbetslivet

I utbildningen ingår att lära sig yrket ute i arbetslivet, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du barn och fritid som skolförlagd utbildning har du minst 15 veckor APL. Du som läser barn och fritidsprogrammet som lärling har betydligt längre APL - minst halva din utbildningstid.

Beroende på vad du väljer för inriktning kan du ha din APL på förskola, inom funktionshinder eller i daglig verksamhet.

Har du egna tankar om vad vill jobba med? Vet du var vill praktisera? Vi kan hjälpa dig att kontakta de företag och verksamheter du tänker på.

På Krokslättsgymnasiet kan du också få möjlighet att göra delar av din praktik utomlands.

Möjlighet till jobb och högskolebehörighet

Har du läst inriktningen pedagogiskt arbete får du yrkestiteln barnskötare och kan direkt gå ut i arbete på förskola, fritidshem eller i förskoleklass. Inriktningen socialt arbete leder i första hand till arbeten som personlig assistent, assistent inom boende och daglig verksamhet eller assistent i skola.

Alla våra utbildningar kan ge grundläggande behörighet till högskola.

Vård- och omsorgscollegediplom - inriktning socialt arbete

Läser du inriktningen Socialt arbete med utgång mot funktionshinder ingår det i vårt vård- och omsorgscollege, vilket är en garanti att din utbildning håller riktigt hög kvalitet. Efter examen får du ett diplom som visar att du har studerat hos en certifierad utbildare.

Funderar du på att söka Barn och fritid?

Kontakta gärna rektor Björn Winblad för en personlig visning av skolan eller ett digitalt möte, telefon/SMS: 076-841 35 12

Saknar du behörighet?

För dig som vill läsa Barn- och fritidsprogrammet men riskerar att inte bli behörig i något av ämnena engelska eller matematik men att du är behörig i övrigt, finns på Krokslättsgymnasiet ett fåtal utbildningsplatser för detta. Dessa går under namnen Barn och fritid IMV. Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

Vill du veta vad våra elever tycker om oss?

Läs fler citat från skolans elever.

image/svg+xml symboler

 POÄNGPLAN

image/svg+xml symboler

 Vill du ladda ner vår broschyr?

image/svg+xml symboler

Undervisningen på Krokslättsgymnasiet är riktigt bra. Jag trivs verkligen med alla lärare. De ser mig och är riktigt bra på att motivera oss elever.

Mehdi Jafari, 2019

Krokslättsgymnasiet är en liten och väldigt personlig skola. Här känner lärare och rektor alla elever. Lärarna är riktigt bra på att förklara på olika sätt så vi elever verkligen förstår. Jag trivs superbra!

Aline Silva De Oliveira, 2019

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-05-19 15.10