Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate

Handels- och administrationsprogrammet

Det här är utbildningen för dig som vill lära dig om bland annat handel, inköp, försäljning och marknadsföring - i butik och online.

Du lär dig att möta kunder och om olika kommunikationssätt. Du utvecklar digitala kunskaper och färdigheter som behövs inom alla moderna handelsföretag. Drömmer du om att bli entreprenör och att starta eget företag? Ta då chansen att prova på genom att driva eget UF-företag!

Handels- och administrationsprogrammet går att läsa som skolförlagd utbildning eller lärlingsutbildning.

Kurser och inriktningar

Första året läser alla elever på handels- och administrationsprogrammet gemensamma grundkurser. Du lär dig om kundmöten och service, bland annat inom butik och näthandel. Du tränar på att bygga relationer med kunder, medarbetare och andra affärskontakter. Du lär dig om vad kunden vill ha, om kundpsykologi och kroppsspråk, och om hur attityder och värderingar kan påverka försäljning och service. Du övar på att planera, genomföra och utvärdera serviceinriktade arbetsuppgifter på ett yrkesmässigt sätt.

Under utbildningen får du dessutom grundläggande kunskap om ekonomiuppföljning, kommunikation, konferens- och receptionsarbete samt om logistik. Du lär dig om arbete inom företag likväl som offentlig förvaltning (som t ex kommunen eller skolan).

Valbara inriktningar

Inför år två fördjupar du dig i någon av våra inriktningar, administrativ service eller handel och service. Inriktningen administrativ service innebär att du lär dig att sköta och organisera vanligt förekommande administrativa arbetsuppgifter på företag, som ekonomi, personaladministration och informationsteknik. Inom inriktningen handel och service fördjupar du dig istället inom handel, marknadsföring, kundservice och

Skillnad skolförlagt och lärling

Du som läser programmet som skolförlagd utbildning lär dig yrkesämnena i skolan - därefter gör du praktik i arbetslivet. Väljer du istället att gå en lärlingsutbildning läser du alla ämnen/kurser utom de gymnasiegemensamma ute i arbetslivet. Båda utbildningsformerna leder till en yrkesexamen och kan ge behörighet till högskola. Mer information om skolförlagd och lärling hittar du här.

Din praktik - kanske utomlands?

Du som läser handels- och administrationsprogrammet som skolförlagd utbildning har minst 15 veckor praktik – så kallad APL. Som lärling har du betydligt mer praktik - minst halva din utbildningstid är i arbetslivet.

Valet av APL-plats beror på din valda inriktning, men kan vara i en butik, på hotell, inom e-handel eller inom en offentlig förvaltning. Har du egna tankar om vad vill jobba med? Vet du var vill praktisera? Vi kan hjälpa dig att kontakta de företag och verksamheter du tänker på.

Hos oss finns dessutom möjlighet att göra delar av din praktik utomlands. Fråga oss gärna på Öppet hus!

Detta kan du jobba med

Yrken som kan passa dig som läser inriktningen administrativ service är bland annat kundtjänstmedarbetare och receptionist, kommunikatör, administratör, redovisningsassistent, ekonomiassistent, säljsupport, speditör, sekreterare eller löneadministratör.

Väljer du istället inriktning handel och service kan exempelvis yrken som inköpare, butikssäljare, logistiker, e-handelsspecialist, kundtjänstmedarbetare och marknadsförare passa dig.

Alla våra utbildningar kan ge grundläggande behörighet till högskola.

Nyfiken på att starta eget?

Kursen entreprenörskap låter dig prova på hur det är att driva ett eget företag under ett år. Du får jobba med allt från försäljning, praktisk marknadsföring och utställningsdesign till ekonomisk uppföljning.

Saknar du behörighet?

För dig som vill läsa handels- och administrationsprogrammet men riskerar att inte bli behörig i något av ämnena engelska eller matematik men att du är behörig i övrigt, finns på Krokslättsgymnasiet ett fåtal utbildningsplatser för detta. Dessa går under namnen Handel och administration IMV. Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

Vill du veta vad våra elever tycker om oss?

Välkommen att läsa fler citat från skolans elever. Du kan också se en film där skolans elever berättar om Krokslättsgymnasiet.

image/svg+xml symboler

 POÄNGPLAN

image/svg+xml symboler

 Vill du ladda ner vår broschyr?

image/svg+xml symboler

På Krokslättsgymnasiet finns riktigt bra lärare och skoldagarna är roliga och varierande. Som elev finns bra tillgång till stöd och hjälp i undervisningen. Jag går dessutom i en jättebra klass!

Jenny Johansson, Åk 3, 2019

Ta en titt på vår film om skolan!

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-10-02 11.49

100%

av vo-eleverna
fick jobb direkt
efter examen

9

minuter
till korsvägen i
centrala Göteborg