Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate

Lärlingsutbildning - sex program

Det här är en utbildning för dig som vill få en yrkesexamen genom att lära dig yrket på en arbetsplats. På Krokslättsgymnasiet kan du välja mellan yrkesprogrammen barn och fritid, handel och administration, hotell och turism, naturbruk, restaurang och livsmedel eller vård och omsorg.

När du studerar som lärling är du ute på en arbetsplats minst halva din studietid. I skolan läser du gymnasiegemensamma ämnen som svenska, engelska, matematik och några andra ämnen. Yrkesämnena lär du dig genom att arbeta på en eller flera olika arbetsplatser som beror på ditt val av yrkesprogram.

Om utbildningen

Du börjar din utbildning på Krokslättsgymnasiet i en klass med 30 elever. De första veckorna gör vi sociala aktiviteter så att du lär känna dina nya klasskamrater. Du får också förbereda dig inför din praktik genom att få grundläggande arbetsmiljökunskap, du lär dig lyftteknik, hjärt- och lungräddning och annat som är viktigt inför ditt arbete på en arbetsplats. Första året läser du svenska, engelska och matematik inne på skolan, andra året läser du idrott och hälsa, historia, religion, samhällskunskap och naturkunskap. Om du vill få grundläggande behörighet till högskola läser du också mer svenska och engelska år två och tre.

Ditt första år som lärling går du tre dagar i skolan och är på din arbetsplats två dagar. Det andra och tredje året är du tre dagar i veckan på din arbetsplats och två dagar i skolan.

Pedagogisk idé – varför lärling som lärandeform?

Det finns mycket pedagogisk forskning som stöder lärande genom praktiskt görande. En av de tidiga framstående teoretikerna är John Dewey som uttryckte det pedagogiska begreppet - Learning by doing - ”att lära genom att göra”. Denna metod innefattar också synen att människor kan lära sig utanför ett klassrum, med handledning men inte nödvändigtvis med utbildad lärare. Yrkesläraren är dock med och kvalitetssäkrar omdömen samt sätter betyg.

Skolmiljön är bra för vissa men en arbetsplats kan vara ännu bättre när det gäller att lära sig ett speciellt yrke. Då får du ofta tillgång till modern teknik och verkliga arbetsuppgifter. Som lärling får du värdefulla kontakter, dessutom har många hunnit jobba extra både på helger och lov under gymnasietiden.

Våra olika lärlingsutbildningar

Barn- och fritidsprogrammet

Detta är ett program som leder till att du kan arbeta som barnskötare på förskola, personlig tränare, bevakning och väktare, personlig assistent eller inom andra pedagogiska och sociala yrkesområden. Programmet har tre inriktningar, fritid och hälsa, pedagogiskt arbete eller socialt arbete.

Handels- och administrationsprogrammet

Detta är ett program där service är centralt. Programmet har många olika yrkesutgångar så som butikssäljare, marknadsförare, butiksdesign och skyltning, näthandel, kundservice och reception eller administration i olika avseenden. Det finns två inriktningar, administrativ service och handel och service.

Hotell- och turismprogrammet

Programmet ger dig möjligheter att jobba med yrken inom hotell- turism och konferens. Programmet har två inriktningar hotell- och konferens samt turism och resor. Du kan inrikta dig på yrken som guide, reseledare, konferensvärdinna, hotellreceptionist, aktivitetsvärd och som säljare på resebyrå eller turistbyrå.

Naturbruksprogrammet

Detta är programmet som har ett utbud av yrken inom trädgårds- och parkarbete, djurvård, skötsel av golfanläggningar eller arbete i zoologiska butiker.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Läser du Restaurang- och livsmedelsprogrammet arbetar du på restaurang eller storkök som kock, kallskänka, servitris/servitör, skolmåltidspersonal, eller något annat inom serviceyrket. Du kan också arbeta som butikssäljare inom färskvaror och delikatess eller inom catering.

Vård- och omsorgsprogrammet

Detta program riktar sig till arbete inom vårdsektorn. Efter genomgången utbildning blir du undersköterska. Lärlingsplatserna finns främst inom kommunal verksamhet som äldreomsorg, hemtjänst och dagligverksamhet.

Att studera som lärling

På din arbetsplats har du en handledare som ansvarar för din yrkesmässiga utveckling. Din handledare har gått en handledarutbildning så att du får bra handledning och instruktioner om hur du ska utvecklas på arbetsplatsen. Yrkeslärare från skolan har tät kontakt med din handledare så de får reda på hur det går för dig på din praktik. Med jämna mellanrum träffas du, din handledare och din lärare på arbetsplatsen och följer upp hur det går och vad du lär dig. Din handledare är med vid bedömning av dina yrkeskunskaper men det är yrkesläraren som sätter betyg. Som lärling kan du få 1000 kr extra per månad från CSN – en så kallad lärlingsersättning för resor och mat.

Vad vill du jobba med?

Har du egna tankar om vad vill jobba med? Vet du var vill praktisera? Vi kan hjälpa dig att kontakta de företag och verksamheter du tänker på. Det är viktigt att yrket finns inom de utbildningar vi bedriver på Krokslättsgymnasiet.

Vill du veta vad våra elever tycker om oss?

Välkommen att läsa citat från skolans elever. Du kan också se en film där skolans elever berättar om Krokslättsgymnasiet.


Ta en titt på vår nya film om skolan!

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-05-17 09.00

Besök oss!

Är du intresserad av att läsa hos oss?
Vi har Öppet hus vid flera tillfällen -nästa är 20/10. Du kan även skugga en elev en dag. Läs mer här!

100%

av vo-eleverna
fick jobb direkt
efter examen

9

minuter
till korsvägen i
centrala Göteborg