Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du arbeta med att ge andra människor trevliga upplevelser och riktigt goda möten? Är du nyfiken på yrken som kock, servitör, cateringansvarig … eller kanske bartender?

Lär du bäst genom att göra och trivs med självständigt arbete? Då kan en lärlingsutbildning på restaurang och livsmedelsprogrammet vara rätt för dig.
Utbildningen leder till yrkesexamen och högskolebehörighet.

Välj mellan två inriktningar

Inom programmet lär du dig om restaurang- och livsmedelsbranschens olika moment. Du arbetar med och lär dig om moderna likväl som traditionella matlagningsmetoder. I branschen jobbar du ofta nära kunderna. Därför lär du dig också att ge riktigt bra service och ett gott bemötande.

Inom programmet finns det två inriktningar att välja mellan inför år två; kök och servering eller bageri och konditori.

Lärling = mycket tid i arbetslivet

Att läsa som lärling innebär att du är ute och praktiserar på en eller flera arbetsplatser minst halva din studietid (APL). Där lär du dig i princip alla yrkesämnen, med hjälp av en utbildad handledare - och med stöd från din yrkeslärare. De gymnasiegemensamma ämnena som svenska, engelska och matematik läser du i skolan.

Var vill du göra APL (praktik)?

Din APL-plats handplockas för dig beroende på vilken inriktning du väljer. Har du egna tankar om vad vill jobba med? Vet du var vill praktisera? Vi kan hjälpa dig att kontakta de företag och verksamheter du tänker på. Det är dock viktigt att din praktikplats har förutsättningarna att ge dig de kunskaper som just du behöver för att nå till ditt drömyrke, oavsett om det är kock, servitör, konditor, eller något helt annat inom restaurang- och livsmedelsbranschen.

Detta kan du jobba med efteråt

När du avslutat din utbildning och fått din gymnasieexamen kan du jobba inom flera yrkesområden. Många går vidare till yrkesroller inom restaurang, bageri och med färskvaror. Kock, servitör och konditor är vanliga yrken, men även arbete inom storkök, i caféer, barer och serveringar. Du kan även välja att läsa vidare på högskola.

Arrow-right

 POÄNGPLAN RL

Arrow-right

Undervisningen på Krokslättsgymnasiet är riktigt bra. Jag trivs verkligen med alla lärare. De ser mig och är riktigt bra på att motivera oss elever.

Mehdi, 2019

Dela på:

Senast uppdaterad