Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du arbeta med att ge andra människor trevliga upplevelser och riktigt goda möten? Är du nyfiken på yrken som kock, servitör, cateringansvarig … eller kanske bartender?

Lär du bäst genom att göra och trivs med självständigt arbete? Då kan en lärlingsutbildning på restaurang och livsmedelsprogrammet vara rätt för dig.
Utbildningen leder till yrkesexamen och högskolebehörighet.

Breda kunskaper

Inom programmet lär du dig om restaurang- och livsmedelsbranschens olika moment. Du arbetar med och lär dig om moderna likväl som traditionella matlagningsmetoder. I branschen jobbar du ofta nära kunderna. Därför lär du dig också att ge riktigt bra service och ett gott bemötande.

Lärling = mycket tid i arbetslivet

Att läsa som lärling innebär att du är ute och praktiserar på en eller flera arbetsplatser minst halva din studietid (APL). Där lär du dig i princip alla yrkesämnen, med hjälp av en utbildad handledare - och med stöd från din yrkeslärare. De gymnasiegemensamma ämnena som svenska, engelska och matematik läser du i skolan.

Skolelev övar på att servera och bär leende på en bricka med läsk och nötter

Var vill du göra APL (praktik)?

Din APL-plats handplockas för dig beroende på vilken inriktning du väljer. Har du egna tankar om vad vill jobba med? Vet du var vill praktisera? Vi kan hjälpa dig att kontakta de företag och verksamheter du tänker på. Det är dock viktigt att din praktikplats har förutsättningarna att ge dig de kunskaper som just du behöver för att nå till ditt drömyrke, oavsett om det är kock, servitör, konditor, eller något helt annat inom restaurang- och livsmedelsbranschen.

Detta kan du jobba med efteråt

När du avslutat din utbildning och fått din gymnasieexamen kan du jobba inom flera yrkesområden. Många går vidare till yrkesroller inom restaurang, bageri och med färskvaror. Kock och servitör är vanliga yrken, men även arbete inom storkök, i caféer, barer och serveringar. Du kan även välja att läsa vidare på högskola, och kanske jobba extra samtidigt, som många av våra tidigare elever gjort.

FILM: Häng med på en rundtur på skolan!

 POÄNGPLAN RL

Arrow-right

Jag valde Krokslättsgymnasiets lärlingsprogram då man går lite i skolan och jobbar mycket praktiskt. Det passar mig bäst!

Saga, 2021

På Krokslättsgymnasiet har vi riktigt bra lärare som vill se dig lyckas! De tar hänsyn till om du behöver extra stöd eller hjälp. Du får alltid hjälp om du har det svårt eller inte förstår en uppgift.

Khadija, 2021

Dela på:

Senast uppdaterad