Skolförlagd eller lärling?

När du ska välja yrkesutbildning ska du inte bara välja program. Du behöver också fundera över vilken utbildningsform som passar dig bäst, skolförlagd eller lärling.

Skillnaden mellan utbildningsformerna är framförallt hur din arbetsplatsförlagda praktik är upplagd (APL), samt hur mycket du är ute i arbetslivet under din utbildning.

Både yrkesexamen och högskolebehörighet

Båda utbildningsformerna leder till en yrkesexamen. De kan också leda till grundläggande högskolebehörighet beroende på vilka kurser du väljer att läsa.

Skolförlagd utbildning - yrkesämnen i skolan

Den skolförlagda utbildningen innebär att du läser yrkesämnena i skolan tillsammans med din lärare och dina klasskamrater. För att testa dina kunskaper och se hur det går till i verkligheten gör du sedan APL (praktik). Oftast gör du 15-16 veckors APL under din utbildning. Det förekommer även att du gör fältstudier för att lära känna din praktikplats innan det är dags för din APL. Den skolförlagda utbildningen kallas ibland för traditionell yrkesutbildning.

Lärlingsutbildning - yrkesämnen i arbetslivet

Lärlingsutbildningen passar framförallt dig som föredrar att arbeta praktiskt och på egen hand. Som lärling har du betydligt mer APL än på den skolförlagda utbildningen. Du är på en eller flera arbetsplatser minst halva din studietid. Där lär du dig i princip alla yrkesämnen. I skolan läser du enbart svenska, engelska, matematik och de andra gymnasiegemensamma ämnena.

Så går det till som lärling på arbetsplatsen

När du läser som lärling får du en utbildad handledare som lär dig det mesta som ingår i yrkesämnena på din arbetsplats. Din yrkeslärare från skolan har tät kontakt med din handledare och får på så sätt reda på hur det går för dig på din praktik. Med jämna mellanrum träffas du, din handledare och din lärare på arbetsplatsen och följer upp din utveckling. Din handledare är med vid bedömning av dina yrkeskunskaper, men det är yrkesläraren som sätter betyg. Som lärling kan du få 1000 kr extra per månad från CSN – en så kallad lärlingsersättning för resor och mat.

Så kan dina tre år som lärling se ut

År 1: Vi börjar med sociala aktiviteter så att du lär känna dina nya klasskamrater. Genom grundläggande arbetsmiljökunskap förbereder du dig för kommande APL. Du lär dig om lyftteknik, hjärt- och lungräddning eller annat som kan vara viktigt på en arbetsplats. Du går i skolan tre dagar per vecka och är på din arbetsplats två dagar per vecka.

År 2 och 3: Du går i skolan två dagar per vecka och är på din arbetsplats tre dagar per vecka. Du som vill få grundläggande högskolebehörighet väljer att läsa lite mer svenska och engelska utöver de gymnasiegemensamma ämnena.

Är du intresserad av att starta eget företag?

Du vet väl att vi ger dig möjlighet att driva ett UF-företag (ung företagsamhet) under ett år, tillsammans med dina klasskamrater i kursen entreprenörskap? Du kan läsa kursen oavsett vilken skolform du väljer.

Vi kan hjälpa dig hitta din drömpraktik!

Har du egna tankar om vad vill jobba med? Vet du var vill praktisera? Vi kan hjälpa dig att kontakta de företag och verksamheter du tänker på. Det är viktigt att yrket finns inom de utbildningar vi bedriver på Krokslättsgymnasiet.

Arrow-right

Krokslättsgymnasiet är en liten och väldigt personlig skola. Här känner lärare och rektor alla elever. Lärarna är riktigt bra på att förklara på olika sätt så vi elever verkligen förstår. Jag trivs superbra!

Aline, 2019

Undervisningen på Krokslättsgymnasiet är riktigt bra. Jag trivs verkligen med alla lärare. De ser mig och är riktigt bra på att motivera oss elever.

Mehdi, 2019

Dela på:

Senast uppdaterad