Gosedjur – en mjuk utställning i en hård tid

Gosedjur - en mjuk utställning i en hård tid. Illustration: Pernilla Ankarberg

28 maj 2016 ‑ 17 september 2017

Plats: Mölndals stadsmuseum

Välkommen in bland mängder av mjuka gosedjur i alla tänkbara färger, former och storlekar! I utställningen blandas allvar med lekfullhet, det hårda med det mjuka.

Inlånade och skänkta mjukdjur är en stor del av utställningens innehåll. Här blandas sönderälskade nallar med tankar om människans behov av närhet och trygghet. För vad är det egentligen som händer i kroppen när du kramar en nalle?  Håll om nallen och känn efter! Eller sätt dig i jättenallens knä och låt dig själv bli omfamnad. Missa inte att föreviga ögonblicket med en bild från fotoautomaten.

Möt polisen och ambulanssjukvårdaren med sina mjuka maskotar, som följer med som tröst vid utryckningar. Ta del av personliga minnen, bilder och betraktelser, och få reda på lite mer om våra mjuka vänners historia. I filmrummet kan du lyssna på mjuka sagor eller klä ut dig till ett livs levande gosedjur. Här finns mycket att se, utforska och göra för både stora och små besökare!

Olika sorters gosedjur spelar den självklara huvudrollen i utställningen – men de mjuka leksakerna fungerar samtidigt som en ingång till djupare allmänmänskliga frågor. Vilka funktioner fyller mjukdjuren? Vilka behov av trygghet och närhet har vi som människor, i en värld fylld av konflikter och flykt? Hur kan ett gosedjur göra dig modigare?

Utställningen pågår till den 17 september 2017. Under perioden kommer olika teman i utställningen att fördjupas i programpunkter för stora och små. Kommande punkter hittar du i vår kalender, På gång på museet.

Bilder från utställningen

Besök i grupp

Planerar du att besöka i utställningen med en grupp, som till exempel en skolklass eller fritidsgrupp? Kontakta oss helst i förväg! Då kan vi hjälpas åt att lägga upp ert besök på bästa sätt, oavsett om ni går på egen hand eller om vi håller en visning.

Läs mer om vårt skolprogram eller om visningar för andra grupper

Öppettider

Utställningen har fri entré och öppet tisdag-söndag, 12.00-16.00! Vid vissa storhelger kan öppettiderna avvika; se sidan Öppettider

Relaterad information

  1. Pressinformation och pressbilder
  2. About the exhibition in English, Arabic, Persian and Somali
    Om utställningen på engelska, arabiska, persiska och somaliska 
  3. Nyhet 2015-05-20: Gosedjur på museet
  4. Nyhet 2017-01-09: Gosedjur - en riktig publiksuccé
Gosedjur. Illustration av Pernilla Ankarberg

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se

Mölndals stadsmuseum | Kvarnbygatan 12 | 431 82 Mölndal | 031-315 16 50 | museum@molndal.se