Mölndals stadsmuseum söker festminnen

Vi slår klackarna i taket, blåser upp ballonger och dansar på borden! Mölndal fyller 50 år som kommun och 100 år som stad. Därför vill Mölndals stadsmuseum göra en djupdykning ner i fest- och kalasminnen.

Festbild i rosa ton med två män som sitter och pratar vid ett bord. På bordet står flaggor, flaskor, glas och serpentiner. I bakgrunden går en kvinna och en man förbi, kvinnan bär ett glittrigt pannband.

På Mölndals stadsmuseum planeras för fullt en jubileumsutställning som anknyter till Mölndals 50 år som kommun och 100 år som stad. De gör en djupdykning ned i fest- och kalas minnen och i de traditioner och tankar som följer med både livets och årets fester.

I den kommande utställningen ställer stadsmuseet frågor om festens och kalasens betydelse för vårt välmående. De vill ge festtips men också närma sig det som skaver och är obekvämt, det som gör att festen kan förvandlas till ett trauma.

För att det ska bli en utställning om Mölndals festhistoria behöver stadsmuseet din hjälp. Hjälp med minnen från firanden och fester i Mölndal, Kållered och Lindome.

Det kan handla om förr och nutid, om privata fester och gatufester, galna fester, maskerader, barnkalas och även fester som ställts in på grund av corona. Hör av dig till Mölndals stadsmuseums antikvarie Hanna Eklöf så berättar hon mer.

Utställningen är en del av Mölndals 50-årsjubileum och 100-års firandet Mölndal helt 100 och invigs den 21 oktober 2021.

Kontakt: Hanna Eklöf, antikvarie Mölndals stadsmuseum. E-post: hanna.eklof@molndal.se

Publicerad: 2021-05-13 15.13
Senast uppdaterad: 2021-05-14 14.49
Dela sida: