Gunnebo orangeri

Växthuset orangeriet på Gunnebo har byggts upp efter originalritningar till hur det var och såg ut på 1700-talet! Och torsdagen den 18:e augusti invigs det äntligen. Välkommen på invigning!

Missa inte heller helgen den 20-21 augusti. Då firar Gunnebo orangeriets återuppbyggnad med deras allra första hantverksfestival.

Vy från Gunnebo med ett hörn av det återuppbyggda, krämfärgade orangeriet i högerkant. Byggnadens höga fönster har munblåst glas i fyra olika gröna nyanser. I vänster bildkant syns en nedsänkt gräsmatta med stenplintar under en klarblå himmel.

Gunnebo och orangeriet

Gunnebo är en vacker 1700-tals­fastighet med slott och trädgårdar. Fastigheten byggdes av familjen Hall och användes av dem som sommar­bostad. I början fanns där också ett så kallat orangeri, ett växthus och sällskapshus, där 443 olika växter förva­rades under den kalla årstiden.

Efter att Hall hade gått i konkurs år 1807 förföll orangeriet och andra delar av slottet, orangeriet revs till slut. Men 20 av Gunnebos originalritningar finns kvar. Ritade av den då välkände arkitekten Carl Wilhelm Carlberg. Därför har det beslutats att Gunnebo skall restaureras och återskapas till hur det var på 1700-talet. Även hela orangeriet skulle också byggas upp till hur det en gång såg ut.

Projektet med orangeriets återuppbyggande är det största inom Gunnebos renoveringar. Det startade 2013 och är nu nästan tio år senare snart färdigt att invigas! Det görs som en del av jubileumsfirandet Mölndal helt 100.

Läs mer om orangeriets historia här!

 

Orangeriets praktfasad mot trädgården, målning av Justus Friedrich Weinberg 1827.

Invigning av Gunnebo orangeri

Torsdagen den 18 augusti invigs äntligen orangeribyggnaden!

Kom till Gunnebo på invigningen! Det blir ett festligt program med musik, underhållning och visningar. Invigningsprogrammet startar kl 11.45 och kalaset fortsätter hela eftermiddagen till kl. 15.00.

Du får även möta alla de som har bidragit till byggandens tillblivelse.

Välkomna, fri entré!

Under våren kommer mer information om invigningen på: gunneboslott.se.


Affisch med redskapsbilder och texten Hantverksfestival 20-21 augusti

Gunnebo hantverksfestival

Boka in helgen den 20-21 augusti! Då firar Gunnebo att orangeriet har öppnat med att ordna deras allra första hantverksfestival

Är du nyfiken på traditionell byggnadsvård som bildhuggeri, timring och kakelugnsmakeri? Vill du veta mer om orangeriväxter och lieslåtter? Då är detta festivalen för dig!

Ta del av workshops och föreläsningar. Möt våra hantverkare och utställare. Delta i slåttergille. Lär dig mer om olika slöjdmetoder. På barnens festivalområden finns olika hantverk att prova och smådjur att hälsa på. Upplev en myllrande blandning av hantverk och slöjd, musik och kultur. Njut av Gunnebos ekologiska mat och dryck.

Festivalen tar sitt avstamp i invigningen av Gunnebo orangeri. Genom historisk forskning, gediget hantverkskunnande och omsorg om gamla tekniker, metoder och material fortsätter vi nu resan framåt.

Biljettsläpp den 12 maj! Barn under 16 år gratis. Vuxna betalar entré till området 150 kr, både förköp via gunneboslott.se eller på plats i någon av entréerna. Extra avgift för föreläsningar, visningar i slottet samt workshops.

 

Publicerad: 2021-05-09
Senast uppdaterad: 2022-05-19