Gunnebo orangeri

Orangeriet på Gunnebo, växthuset som byggts upp på nytt med hjälp av Carl Wilhelm Carlbergs originalritningar, är snart klart att invigas.

Gunnebo är en vacker 1700-tals­fastighet med slott och trädgårdar. Fastigheten byggdes av familjen Hall och användes av dem som sommar­bostad. I början fanns där också ett så kallat orangeri, ett växthus, där 443 olika växter förva­rades under den kalla årstiden. Byggnaden användes också för sällskapsliv.

Efter att Hall hade gått i konkurs år 1807 förföll orangeriet och andra delar av slottet, och orangeriet revs till slut. 20 av de originalritningar som den då välkände arkitekten Carl Wilhelm Carlbergs ritade finns dock kvar. Det beslutades därför att försöka bygga upp de delar av Gunnebo som förfallit, till hur de var under 1700-talet.

Som en del i detta beslutades att orangeriet skulle byggas upp igen. Projektet, som startade 2013, är det största inom renoveringen av Gunnebo. Nu, nästan tio år senare, är orangeriet snart färdigt att invigas, och det görs som en del av jubileumsfirandet Mölndal helt 100.

Vy från Gunnebo med ett hörn av det återuppbyggda, krämfärgade orangeriet i högerkant. Byggnadens höga fönster har munblåst glas i fyra olika gröna nyanser. I vänster bildkant syns en nedsänkt gräsmatta med stenplintar under en klarblå himmel.

En av hörnpaviljongerna på det återuppbyggda orangeriet. De höga fönstren har munblåst glas i fyra olika gröna nyanser.

Mer information om orangeriet finns på Gunnebo slott och trädgårdars hemsida: Orangeriets historia

Kontakt: Gunnebo slott och träd­gårdar. E-post: kontakt@gunneboslott.se. Telefon: 031–334 16 00. Hemsida: www.gunneboslott.se

Publicerad: 2021-05-09
Senast uppdaterad: 2021-05-14