Utställningen Cyklar förlängs

I den pågående temautställningen på Mölndals stadsmuseum möts du av cyklar från golv till tak. Nu förlängs den populära utställningen och kommer att pågå ända till 5 januari 2020.


Utställningen Cyklar öppnade den 13 oktober förra året och var tänkt att pågå ett knappt år, till september 2019. Men den ständiga tillströmningen av besökare gör att museet bestämt sig för att förlänga den året ut. Från invigningen till början av maj 2019 har nästan 23 000 personer besökt museet och sett den pågående utställningen.

Vi märker att det är ett aktuellt ämne som många är intresserade av, berättar Birgitta Martinius, antikvarie och utställningens projektledare. Vi möter allt från inbitna cyklister och cykelentusiaster till familjer som kommer hit på utflykt och Mölndalsbor som vill ta del av lokal cykelhistoria.

Till den mer unika Mölndalshistorian i utställningen hör till exempel en film från cykel-SM i Mölndal 1956. I den 13 minuter långa färgfilmen får du bland annat se när tävlingscyklisterna kämpar sig upp för ”Mölndals Kråka” med trottoarerna fyllda av hurrande åskådare.

Programpunkter som fördjupar

Förlängningen ger även en möjlighet att arrangera många fler programpunkter på cykeltemat.

Sedan utställningen öppnade har vi arrangerat allt från cykelfix till historiska föredrag. Vi ser fram emot att fylla även hösten med filmkvällar, visningar, fler intressanta föredrag och andra programpunkter som breddar temat och ger oss möjlighet att lyfta ännu fler aspekter, berättar Birgitta Martinius.

Utställningen Cyklar pågår på Mölndals stadsmuseum till och med söndag 5 januari.

Nytt smakrikt tema från februari 2020

Nästa tema att sätta tänderna i på Mölndals stadsmuseum blir aptitligt – nämligen mat. I februari nästa år öppnar museets utställning på det smakrika ämnet.

Mat är ett lustfyllt ämne. Det är något vi alla har en relation till och har haft i alla tider, säger museichef Cajsa Lagerkvist. Vad vi äter och hur vår mat produceras är ju också en viktig del i den väldigt aktuella klimatdebatten. Det är ett tema som verkligen ligger i tiden.

Mat och matarv är också temat för ett pågående samarbete kring det immateriella kulturarvet inom Kulturarvsakademin, ett nätverk mellan Göteborgs Universitet och bibliotek, arkiv och museer i Västra Götaland.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-02-25 11.21

Nyhetsarkiv