Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sista chansen att besöka utställningen Cyklar

Under drygt ett år har Mölndals stadsmuseums utställningshall varit fylld av cyklar från golv till tak. Nu är det sista chansen att besöka utställningen ”Cyklar”, som pågår till och med 5 januari.

Bland det första du ser när du stiger in i utställningen är en höghjuling – cykeltypen med ett litet bakhjul och ett stort framhjul som uppfanns på 1870-talet. Då var cykeln endast till för den med god ekonomi och användes framförallt för nöjesresor och i tävlingar.

Framhjulet på 1,5 meter i diameter gjorde att cyklisten kunde komma upp i hastigheter upp mot 35 kilometer i timmen. Höghjulingen var både opraktisk och farligt lätt att välta med.

Bara ett 20-tal år senare, vid 1800-talets slut, uppfanns cykeln som i sin utformning ser ut precis som dagens cyklar – med gummidäck, frihjulsnav och fotbroms.

En lustfylld utställning för stora och små

Från 1800-talets höghjuling får du följa med på en slingrande resa i cykelns historia, via dess betydelse för samhällsutvecklingen i Sverige, till cykelns nutida roll som både transportfordon, lyckomaskin, miljöhjälte och idrottsfenomen.

Utöver historik och fakta så bygger utställningen på en hel del igenkänning, minnen och berättelser. Kommer du själv ihåg när du lärde dig att cykla? Minns du din tonårscykel?

Träffa jorden-runt-cyklisten, stig in i cykelverkstaden, varva ner och lyssna på cykelsagor, pröva på att cykla med handkraft och spana in mängder av prylar och tillbehör.

Här finns mycket att upptäcka för små och stora – oavsett om du är cykelnörd, cykelnovis eller bara cykelnyfiken!

Cyklar har lockat en ny publik

Från det att ”Cyklar” öppnade i oktober 2018 fram till idag har Mölndals stadsmuseum och utställningen besökts av 50 000 personer, närmare 42 000 av dessa under 2019.

Det är jätteroligt att så många har hittat till utställningen! Vi har märkt av att många besökare har varit här för första gången och att just ämnet cyklar har lockat en hel del specialintresserade, säger Birgitta Martinius, antikvarie och utställningens projektledare.

Nytt matigt tema från 8 februari

Nästa tema att sätta tänderna i på Mölndals stadsmuseum blir aptitligt – nämligen mat. Den 8 februari öppnar museets nya smakrika utställning ”Mat – i nöd och lust”, ett smörgåsbord av berättelser och minnen, där du kommer att få frossa i mängder av föremål och förpackningar.

Öppettider i jul och nyår

Passa på att besöka utställningen Cyklar i mellandagarna. Museet har stängt julafton, juldagen, annandag jul samt nyårsafton och nyårsdagen.

Övriga dagar öppet som vanligt: tisdag-söndag, 12.00–16.00 och torsdag 12.00–19.00.

På sista öppetdagen, söndag 5 januari, bjuder museet in till en visning av utställningen med antikvarie Birgitta Martinius klockan 13.00.

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se

Öppet
tisdag – söndag, 12.00–16.00
torsdag, 12.00–19.00
öppettider vid storhelger

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-03-10 11.19

Nyhetsarkiv