Rekordsommar på Mölndals stadsmuseum

Shit pommes frites vilken sommar! Populära utställningsteman, i kombination med ett väder mer lämpat för inomhusaktiviteter än strandbesök, har lockat rekordmånga besökare till Mölndals stadsmuseum.

Under juni-augusti har drygt 11 000 personer kommit till museet för att bland annat lära känna Mölndalskomikern Per Andersson och dyka ner i 90-talsnostalgi.

Årets stora temautställning på Mölndals stadsmuseum heter ”90-tal” och tar sig an årtiondet i stort och smått, från världshändelser till vanligt vardagsliv.

”Shit pommes frites” vilken sommar vi har haft, för att använda ett riktigt 90-talsuttryck! Vi märker att 90-talsutställningen verkligen har lockat besökare och att den skapar igenkänning hos de som kommer, berättar museichef Karl Arvidsson.

En vanlig julimånad brukar museet ta emot omkring 2500–3000 besökare – juli i år räknade man in 4566 personer. Under juni, juli och augusti 2023 har totalt 11 140 personer besökt museet, jämfört med 7508 motsvarande månader föregående år.

Under de gångna 15 åren är det bara utställningen ”Gosedjur” 2016 som har lockat fler, med drygt 12 000 besökare juni-augusti.

Ett besöksmål för hela familjen

Med fri entré, utställningar med mycket att upptäcka, kluriga lovaktiviteter och intressanta programpunkter, har Mölndals stadsmuseum varit ett uppskattat besöksmål för familjer i sommar.

Och utställningen 90-tal är populär hos både stora och små:

Det har kommit många familjer med barn i sommar och alla har hittat något att upptäcka i utställningen! Alla besökare är så positiva och glada, säger Camilla Eliasson, butik- och receptionsansvarig på museet.

Sommarens besökare har också fått lära känna Mölndalsbördige skådespelaren, komikern, manusförfattaren och regissören Per Andersson i en fullspäckad utställning i museets mindre yta 45 kubik.

Det ovanliga utställningstemat, om en i högsta graden levande och aktuell person, har också väckt uppmärksamhet och lockat besökare. På finissagen den 27 augusti fanns drygt 200 personer på plats för att fira av utställningen tillsammans med Per Andersson.

Nya berättelser i samlingarna

Museets basutställningar med vackra Lindomemöbler och vardagsföremål från hela 1900-talet lockar också både nya och återkommande besökare.

Bland föremålen i det öppna magasinet har man under juni och juli även fått möta dragshowartisten Gretchen i ord, bild och fantasifulla outfits. Temat var en del av årets pridefirande i Mölndal och ett av flera sätt som museet lyfter fram nya berättelser i sina samlingar.

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se
(läses måndag–fredag)

Öppettider:
tisdag – söndag, 12.00–16.00
torsdag, 12.00–19.00
Öppettider vid storhelger

Dela på:

Senast uppdaterad

Nyhetsarkiv