Mat – i nöd och lust

8 februari - 12 september
Plats: Mölndals stadsmuseum Visa karta

Mölndals stadsmuseum har tillfälligt stängt. Läs mer.

Årets utställning på Mölndals stadsmuseum handlar om det aptitretande ämnet mat. Här kommer du att möta temat i både historiska nedslag och i en aktuell nutid, med mycket igenkänning och en hel del ögonöppnande fakta.

Mat är något vi alla har ett förhållande till, oavsett ålder eller ursprung. Att äta är ett grundläggande behov, något vi gör genom hela livet. Men våra matvanor har förändrats i grunden på bara några generationer. Hur hamnade vi där vi är idag? Vad är det som styr vad vi äter och vad vi tycker om?

Utställningen ”Mat – i nöd och lust” är som ett smörgåsbord av mathistoria, minnen, berättelser, prylar och förpackningar. Stig in i skafferiet, bläddra i en kokbok, ta en fikabild i fotoautomaten eller slå dig ner för att lyssna till en matig saga.

I utställningen finns mycket att upptäcka och utforska för både små och stora!

Utforska online

Fördjupa dig i matiga Mölndalsbilder

Kopplat till utställningen har vi även tagit fram en webbutställning på Digitalt museum, där vi har samlat ett smörgåsbord av bilder. Du hittar fotografier som speglar teman som måltider, fika, affärer i Mölndal, Kållered och Lindome och mycket mera.

Digitalt föredrag med Lars Gahrn

Historiker Lars Gahrn gör nedslag i Mölndals mattraditioner under 10 000 år – från uroxar i Balltorp, via Christina Halls sirapsskorpor till Frank’s gatukök. Ta del av föredraget Några ord om mat i Mölndal. Föredraget är ca 1 timme långt och spelades in på Mölndals stadsmuseum i april 2020.

Digitala visningar av utställningen

Följ med på en digital visning av "Mat - i nöd och lust"! I den första visningen av flera får du bland annat följa med på historiska nedslag i vårt sätt att förvara och tillaga mat. Visningen är ca 6 minuter lång.

En del av vårt immateriella kulturarv

En av anledningarna till att vi i år har just mat som tema är ett samarbete inom kring vårt immateriella kulturarv kopplat till mat och måltider.

Kulturarvsakademin är en del av Göteborgs Universitet och ett samarbetsprojekt mellan universitetet, Västra Götalandsregionen samt olika kultur- och minnesinstitutioner. Mölndals stadsmuseum är ett av flera medverkande museer.

Ett annat relaterat projekt som du också kan ta del av på plats i utställningen är Matkult.se – en kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige, framtagen av Institutet för språk och folkminnen.

Läs mer

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se

Just nu tillfälligt stängt!
Ordinarie öppettider:
tisdag – söndag, 12.00–16.00
torsdag, 12.00–19.00
öppettider vid storhelger

Dela på:

Senast uppdaterad