Den ojämställda stressen

Torsdag 15 september kl. 17.30 - 20.00
Plats: Mölndals stadsmuseum Visa karta

Föredrag med Sandra Lindström, legitimerad psykolog som bland annat driver webbplatsen Jämställd vardag.

Med anledning av utställningen ”Livet är en fest” bjuder vi in Sandra för att tala om ett samhällsproblem – som går ut över såväl vardagspussel som festplanering.

För vem är det som firar vem i din familj? Vem köper in presenterna till barnkalasen? Vem fixar tårtan, blåser ballonger och dekorer hemma…?

Statistiken talar sitt tydliga språk. Kvinnor utför fortfarande en timme mer obetalt arbete i hemmet per dag än män. Kvinnor tar ut mer föräldraledighet, vabbar och arbetar deltid i högre utsträckning än män. Löneskillnaderna består. Det är den krassa statistiken. Men vi vet också att statistiken inte visar allt. Det finns många små detaljer i vardagen som inte mäts. Men som känns. Som skaver. Stressar.

Brödsmulorna som ligger kvar på bordet. Tvätten som aldrig tvättar, viker och lägger sig i rätt byrålåda själv. Alla de där födelsedagarna som ingen minns, gympapåsar som ska packas, helhetsperspektivet. Projektledarrollen. Det känslomässiga ansvaret. Att vara den som ständigt tar initiativet till att prata och lösa problem. Och så till sist konsekvensen.

Utmattningen som lurar där runt hörnet. Det handlar om en generation av kvinnor som går på knäna.

I sitt föredrag sätter Sandra ljuset på detta samhällsproblem och funderar över hur vi kan närma oss riktig jämställdhet, bortanför tomma ord.

Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan Mölndal i samarbete med Mölndals stadsmuseum.

Kostnad: Fri entré, begränsat antal platser. Föranmäl dig på SV Mölndals webbplats.

Tillgänglighet: Föreläsningen hålls i Mötesrum Forsen på våning 2. Hiss finns, säg till i museets reception så hjälper vi till med den. Läs mer om tillgängligheten på museet.

Evenemanget är en del av Mölndal helt 100 – jubileumsåret 2022!

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se
(läses måndag–fredag)

Öppettider:
tisdag – söndag, 12.00–16.00
torsdag, 12.00–19.00
Öppettider vid storhelger

Dela på:

Senast uppdaterad