Växtbaserat – från alternativkost till mainstream

Lördag 21 januari kl. 13.00 - 14.00
Plats: Mölndals stadsmuseum Visa karta

Ett samtal om det gröna matarvet utifrån boken ”Min farmor var vegan”, mellan författaren Anna H Lundahl och historiker Lars Gahrn.

De senaste åren har vegetariskt gått från alternativkost till mainstream. Växtbaserad mat är en megatrend. Så var det inte när författaren Anna H Lundahl var liten och Keso var höjden av lyx som vegetariskt alternativ i skolmatsalen.

Välkommen till ett samtal utifrån den nyutgivna boken ”Min farmor var vegan” av Anna H Lundahl – en genreöverskridande guldgruva och rik inspirationskälla för alla som intresserar sig för mat och hållbarhet.

Med sig har Anna Mölndalshistoriker Lars Gahrn, som även är en av cirka tio medförfattare till boken. Tillsammans kommer de att prata om det gröna matarvet kopplat till sina delvis gemensamma rötter i Mölndal och Kvarnbyn.

Men det är inte första gången som de två författarnas vägar möts.

Under sin barndoms jular stod författaren Anna på ovanvåningen i morföräldrarnas hus i Kvarnbyn och väntade på tomten. Precis som de flesta barn. Hon minns dessa jular som magiska. Snön. Den vackra miljön. Maten…

Nu 40 år senare är Anna aktuell med boken ”Min farmor var vegan” som beskriver ett grönt matarv som gått i tre generationer. I den berättar hon sin familjs historia parallellt med vegetarianismens, hälsorörelsens, miljörörelsens och djurrättsrörelsens sammanvävda historia i Sverige och Västvärlden. Dessutom bjuder boken på ett 50-tal recept ur familjens digra kokbok.

Och just det. Tomte under Annas barndoms jular i Kvarnbyn var ingen mindre än Lars Gahrn.

Samtalet är en del av Kulturarvsdagen 2022.

Kostnad: Fri entré. Begränsat antal platser, föranmälan/ drop in om det finns platser kvar.

Tillgänglighet: Föreläsningen hålls i Mötesrum Forsen på våning 2. Hiss finns, säg till i museets reception så hjälper vi till med den. Läs mer om tillgängligheten på museet.

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se
(läses måndag–fredag)

Öppettider:
tisdag – söndag, 12.00–16.00
torsdag, 12.00–19.00
Öppettider vid storhelger

Dela på:

Senast uppdaterad